Opera често се опитва да претендира за моралния връх в света на уеб браузърите, но сега компанията е обвинена, че използва своите странични проекти за далеч не толкова добронамерено поведение.

Hindenburg Research публикува доклад, в който се твърди, че Opera изпълнява четири приложения за Android, насочени към Индия, Кения и Нигерия (CashBean, OKash, OPay и OPesa), които изглежда са в пряко нарушение на правилата на Google Play Store, забраняващи т.нар. хищнически заеми и измамни описания. Приложенията твърдят, че предлагат максимален годишен лихвен процент от 33 процента или по-малко, но реалните проценти са много по-високи, като се покачват до 438 процента в случай на OPesa.

И докато публично те уж предлагат разумни условия за заем от 91 до 365 дни, реалната продължителност е не повече от 29 дни (за OKash) и по-често 15 дни - доста под 60-дневния минимум на Google.

Условията за кредитополучателите, които пропуснат плащанията си, се влошават още. Изоставане само за един ден може да повиши лихвата до 876 процента. Освен това приложенията използват телефонни контакти, за да тормозят семейството, приятелите и други с обаждания и текстове с надеждата това да натисне клиентите да плащат. Същите тези известия често заплашват със съдебни действия. И последствията не са маловажни. Много потребители са млади хора, чието финансово бъдеще и дори кариера могат да бъдат застрашени от проблеми с кредитите в техните записи.

Освен това Hindenburg предполага, че Opera използва приложенията за заем, за да поддържа изкуствено финансовия растеж въпреки по-ниските маржове на печалба от основния си бизнес в браузъра и че компанията е изляла милиони долари в приложения и организации, собственост на нейния изпълнителен директор въпреки съмнителните разкрития и бизнес практики.

Ако докладът обаче е верен, Opera е в беда. Google лесно би могъл да изтегли приложенията за заем (ако не и повече) от Play Store, а репутацията на Opera ще бъде разрушена. Това би било добре за бъдещето на потенциални жертви - но не за здравето на компанията в дългосрочен план.

Виж още: Най-добрите браузъри в началото на 2020 година

Тагове: