След като стана ясно, че повече няма списък с чакащи за платформата за генериране на изображение на DALL-E и тя става достъпна за всички, забързаният свят на AI новините ни препрати към информацията, че Meta пък са минали вече на следващия етап и платформата им Make-A-Video ще може да генерира цяло видео от текст. Захранваният с изкуствен интелект видео генератор все още не е достъпен за обществено ползване, но според съобщението той може да създава ново видео съдържание от текст или изображения, както и да създаде варианти на съществуващи видеоклипове. Ключовата технология зад Make-A-Video – и защо тя пристигна по-рано, отколкото очакваха някои експерти – е, че Meta надгражда съществуващата работа със синтез на текст към изображение, използван с генератори на изображения като DALL-E на OpenAI.

През юли Meta обяви свой собствен AI модел за текст към изображение, наречен Make-A-Scene. За да изпълни по-ранен срок, компанията е използвала данни за синтез на изображения (неподвижни изображения, обучени с надписи) и е приложила немаркирани данни за видео обучение, така че моделът да получи усещане за това къде може да съществува текст или изображение във времето и пространството. След това може да предвиди какво следва след изображението и да покаже сцената в движение за кратък период от време.   
От Meta допълват: „Използвайки трансформации, запазващи функцията, ние разширяваме пространствените слоеве на етапа на инициализация на модела, за да включим времева информация“.  
Все още не е ясно кога (или дали) Meta ще направи Make-A-Video обществено достъпна. Към момента технологичният гигант предоставя формуляр за регистрация, който потребителите могат да попълнят, ако се интересуват от тест в бъдеще. 
Компанията призна, че възможността за създаване на реалистични видеоклипове представлява определена социална опасност. Ето защо цялото генерирано от AI видео съдържание от Make-A-Video ще съдържа воден знак, за да „помогне на зрителите да знаят, че видеото е генерирано с AI и не е заснето видео“.  

Снимки: Meta

Виж още: Създателят на термина метавселена създава своя метавселена