Системата Drive Pilot на Mercedes е отговорът на немския гигант на Auto Pilot на Tesla и в много отношения това е по-добрата автопилотна система. В същото време обаче в светлината на скорошните проблеми на компанията на Илон Мъск новата реклама на Drive Pilot изглежда обещава повече, отколкото системата може да предложи. Поради това Mercedes очевидно не иска да поема никакви рискове и незабавно я изтегля от медиите, коментира Slash Gear.

Противоречивото видео показва Mercedes Е-класа, изпреварен от напълно автономния F015 концептуален автомобил. След това гласът зад кадър казва: “Готов ли е наистина светът за кола, която може да се кара сама? Готов или не, бъдещето вече е тук!” Тонът на рекламата е прекалено самоуверен, тъй като Drive Pilot всъщност не позволява на колата да се управлява сама. Подобно на Auto Pilot на Tesla, тази технология предлага полуавтономни функции като автоматични спирачки и автоматична смяна на платното.  От шофьорите се очаква да бъдат внимателни и готови да поемат управлението във всеки един момент.

Очевидно е, че Mercedes счита, че рекламата може да бъде разтълкувана погрешно, и затова предпочита да не предизвиква излишно общественото мнение. Това наистина е умен ход, тъй като много шофьори вече необмислено побързаха да се доверят прекалено много на автопилота на Tesla, което доведе до няколко катастрофи и дори един смъртен случай.

Виж още: Mercedes-Benz и Daimler Trucks представиха прототип на електрически товарен камион, наречен Urban eTruc