Нова статия, публикувана от изследователския отдел на Microsoft, предлага гигантът да се пребори с пиратството с помощта на система за награди, базирана на блокчейн, озаглавена Argus. Системата позволява на доброволците да съобщават за пиратство срещу награда. Тя използва блокчейн на Ethereum и е прозрачна, практична и сигурна, като същевременно ограничава злоупотребите с отчети и грешки.

Microsoft е един от най-известните притежатели на авторски права в света с богат опит в борбата с пиратството.

Компанията е част от Софтуерния алианс (BSA), за който е известно, че проследява нарушенията на авторски права както извън интернет, така и онлайн.

BSA е известен и със своите "пиратски" награди, при които докладването на сигнали за нарушения се толерира с парични възнаграждения. Това е противоречива стратегия, която собственият изследователски екип на Microsoft се надява да подобри.

Документът, който също е получил принос от изследователи от Alibaba и университета Carnegie Mellon, предполага, че отворена и прозрачна блокчейн е част от решението.

„Индустриалните съюзи и компании провеждат кампании за стимулиране на борбата с пиратството, но тяхната ефективност е поставена под въпрос поради липсата на прозрачност. Вярваме, че е необходима пълна прозрачност на една кампания, за да се стимулират истински хората“, се казва в доклада.

Статията е пълна с технически подробности, но, просто казано, Argus е прозрачна система, изградена върху блокчейна на Ethereum, която позволява на хората анонимно да съобщават за пиратство в замяна на награда.

Пиратското съдържание се проследява до източника чрез уникален воден знак, който съответства на таен код. Когато се съобщи за пиратско копие, статутът на източника (лицензополучател) се променя на „обвинен“. Системата предоставя възможност за обжалване, но ако това не успее да бъде доказано, статутът на обвиняемия се променя на „виновен“.

Argus е отворена система, но има различни предпазни мерки за предотвратяване на злоупотреби. Докладването на една и съща пиратска дейност многократно под различни псевдоними е безполезно, тъй като това само ще намали наградата.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Amazon обмисля да се заиграе по-сериозно с криптовалутите