Когато се използват като кратки клипчета и мемета, deepfakes може да са доста забавни. Но също така те се посрещат от потребителите с нарастващо притеснение. В ерата на фалшивите новини тези манипулирани от AI видеа, аудио файлове и картинки могат да бъдат доста опасни в ръцете на недоброжелатели.

Майкрософт са решили да вземат нещата в свои ръце, като софтуерният гигант обяви две нови технологии, които имат за цел да предоставят на хората необходимите пособия, за да отделят истината от манипулацията.

Първото е наречено Microsoft Video Authenticator, като функцията му е да анализира изображения и видеа и да дава оценка до колко материала е манипулиран или е истина. Чрез специален алгоритъм програмата успява да прихване невидими за човешкото око дефекти във файловете.

Второто приложение е част от облачната услуга Azure, което добавя сертификат за автентичност към изображения или видеа. Той се разполага в мета датата на файла и браузърите могат да засичат дали е бил модифициран.

Facebook и Twitter също използват подобни алгоритми за борба с deepfake. Например Twitter маркира изображенията като манипулирани и създадени изкуствено, а Facebook направо ги премахва.

Снимки: Microsoft; shutterstock

Виж още: Deepfakes, от които ще ви сe замаe главата (ВИДЕO)

 

HiCast е седмичният подкаст на екипа на списание HiComm, в който разговаряме за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.

Тагове: