StarCraft II AI модулът на DeepMind вече може да играе на нивото на човешки играчи, но сега е готов да се справи с най-добрите от най-добрите. Екипът зад алгоритъма разкри, че AlphaStar AI може да играе мачове един на един в стратегическата игра в реално време на ниво Grandmaster и за трите фракции (Terran, Protoss, Zerg). AI е по-добър от 99.8 процента от хората в Battle.net според DeepMind.

Също така той се управлява от реални ограничения, като например използването на едни и същи виртуални изгледи на камера, ограничена информация за картата и дори броя на действията в минута. Целта беше това да имитира обучението на професионалисти на StarCraft, използвайки модифицирана версия на обичайната система за машинно обучение.

AI в тренировките за подсилване обикновено се задава, за да увеличи максимално шансовете си за победа, но това не означава задължително добра тренировка. Софтуерът може да се научи да се отличава само при тесен набор от условия и да се оставя отворен за експлоатации. Подобно на човешките експерти, новият подход на DeepMind акцентира върху използване на слабостите на другия. AlphaStar постепенно се научи да изпробва по-голямо разнообразие от стратегии, които биха могли да направят повече за противодействие на нетрадиционните, силно експлоатационни тактики (известни още като cheesing).

Технологията все още има своите граници. За начало тя се нуждае от много повече обучение от човек, за да отговаря на сравнимо ниво на умения. Но това изобщо не е малък подвиг, като се има предвид сложността на StarCraft, и постижението е добро за дългосрочните планове на DeepMind. Както при по-ранните проучвания на играта от компанията, крайният план е да преведе напредъка на AlphaStar в реални приложения. По-добре обученият AI може да помогне на самоуправляващите се автомобили и роботи да се справят с необичайни ситуации, с които иначе не биха били готови да успеят.

Виж още: Philips SoundBar TAPB603 - стъпка напред към по-доброто звучене (ВИДЕО)