Близо 40% от поколението Z предпочита да търси в TikTok и Instagram пред Google Search и Maps според вътрешни данни на технологичния гигант, споделени пред TechCrunch. През последните няколко години TikTok придоби такава популярност, че вдъхнови конкуренти като Instagram и Snapchat да пуснат функции за копиране на видео в Reels и Spotlight. 
По време на конференцията Fortune Brainstorm Tech старши вицепрезидентът на Google Прабхакар Рагхаван сподели, че „около 40% от младите хора, когато търсят място за обяд, не използват Google Maps или Search, а TikTok или Instagram“. И явно компанията трябва да поработи върху този проблем, особено след като ги дебне силна конкуренция от редица източници. Ето защо услугите ще се постараят да се харесат на по-младата аудитория, включително да предлагат възможността за потребителя да насочва камерата си над дадена област и „незабавно да събере информация за множество обекти в по-широк план“.  


От юни 2020 г. TikTok започна да изпреварва YouTube по отношение на средните минути на ден, прекарани от хора на възраст от 4 до 18 години за достъп до тези две конкурентни видео платформи. Тогава беше отбелязано, че тази по-млада демографска група започна да използва средно 82 минути на ден в TikTok срещу средно 75 минути на ден в YouTube. Тенденцията се запази - до края на 2021 г. децата и тийнейджърите са гледали средно по 91 минути TikTok на ден в сравнение със само 56 минути на ден, прекарани в гледане на YouTube в световен мащаб. Разбира се, тези стойности са осреднени и целта е да се добие информация дали децата ще гледат повече онлайн съдържание в различните платформи и дали ще превключват между любимите си приложения. 
Но тези данни сочат едно: по-младите хора просто избират краткото съдържание, предоставено от TikTok. В същото време TikTok бавно настоява потребителската му база да гледа по-дълги видеоклипове. Тази година например TikTok разшири максималната дължина на видеоклипа до 10 минути в сравнение с предишното разширение до 3 минути. И докато повечето видеоклипове в TikTok не са дълги няколко минути, „оптималната“ дължина на видеоклипа за видеоклип в TikTok нараства. 
След като продуктите на Google започват да се превръщат в „губещи“ в почти всяка категория, „компанията майка“ определено скоро ще се изправи пред лавина от проблеми - освен ако не изненада всички с нещо, което да преобърне света отново.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Зловещо TikTok предизвикателство отнема детски животи