Безумно предизвикателство в TikTok е причината за смъртта на седем деца, според ужасяващ нов доклад.

Платформата TikTok е добре известна с видео „предизвикателствата“, при които един потребител публикува видео и призовава други да направят същото. Повечето от тях са доброкачествени – като танцови движения – но други са, меко казано, опасни. Така нареченото „предизвикателство за припадане“, невероятно, призова потребителите да се душат, докато припаднат.

Сайтът The Verge съобщава, че най-малко седем деца са загинали при опит за това.

TikTok е изправен пред множество съдебни дела от родители, които казват, че децата им са починали от удушаване, опитвайки се да направят „предизвикателството за припадане“, след като приложението им показа видеоклипове на други хора, които го опитват. Един иск, заведен срещу компанията през юни, твърди, че най-малко седем конкретни деца са починали миналата година, докато са опитвали предизвикателството, което в жалбата се описва, че „насърчава потребителите да се душат с колани, връзки за чанти или нещо подобно, докато не припаднат“. Всички загинали деца са били на възраст под 15 години.

Последният иск беше заведен от родителите на осемгодишната Лалани Уолтън и деветгодишната Ариани Аройо. Той обаче цитира няколко други деца, които също са починали след опит за предизвикателството, като доказателство, че TikTok е бил наясно с проблема.

TikTok излезе с изявление, в което се казва, че е блокирал търсенията за термина, пренасочвайки ги към страница, която гласи:

„Вашата безопасност има значение. Някои онлайн предизвикателства могат да бъдат опасни, смущаващи или дори изфабрикувани. Научете как да разпознавате вредните предизвикателства, за да защитите здравето и благосъстоянието си“.

След това бутон препраща към повече информация.

В делото обаче се твърди, че TikTok не е свалил видеоклиповете и че те все още се появяват в профилите на деца, използващи приложението. В описанието се казва:

„TikTok има задължение да наблюдава видеоклиповете и предизвикателствата, споделени, публикувани и/или разпространявани в неговото приложение и платформа, за да гарантира, че опасни и смъртоносни видеоклипове и предизвикателства не са публикувани, споделяни, разпространявани, препоръчвани и/или насърчавани“.

Разбира се, изглежда напълно невероятно, че подобно видео може да остане онлайн, след като дори един човек го докладва.

Всяка форма на удушаване, задушаване или друга намеса в дишането може лесно да се окаже фатална. Разделителните линии между припадък, увреждане на мозъка и смърт са изключително фини и всеки потребител трябва да мисли преди всичко за здравето на себе си и близките си.

Снимка: Unsplash

Виж още: Американски регулатор поиска изваждането на TikTok от всички магазини за приложения