Четири бивши служителки на Google поставиха началото на колективен трудов иск с обвинение, че гигантът заплаща различно труда на мъжете и жените. След последното съдебно решение към иска могат да се присъединят 10 800 жени, които са заемали различни длъжности в Google от 2011 насам. Сред тях има представителки на най-различни професии като инженери, мениджъри, специалисти по продажби и поне една детска учителка.

Жените, които искат обезщетение в размер на 600 милиона долара, твърдят, че Google е нарушил закона за равно заплащане на щата Калифорния, като им е плащал по-малки заплати и ги е повишавал по-бавно и по-рядко. Позовавайки се на изследване на икономисти от Университета на Калифорния, искът посочва, че дамите в Google печелят повече от 16 000 долара по-малко от мъже на сходни позиции.

Разбира се, Google отрича основните обвинения. Гигантът посочва, че е актуализирал трудовата си политика през 2019 г. именно за да премахне неравенството в заплащането.

Това не е първият сблъсък на Google с трудовото право. През февруари компанията се съгласи да плати 2.5 милиона долара на повече от 5500 сегашни служители и предишни кандидати заради систематична дискриминация в назначаването и заплащането. С това общата стойност на изплатените от Google обезщетения заради неравномерно заплащане надхвърля 11 милиона долара.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Нова порция информация за трите гъвкави телефона на Samsung за 2021 г.

Тагове: