В същия ден, в който представи нова компания, наречена xAI, създадена за по-добро "разбиране на реалността", главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск направи друго твърдение, което повдига въпросителни: че е предупредил китайските лидери, че "цифров суперинтелект" може да завладее цялата страна.

По време на разговор в Twitter Spaces миналата седмица Мъск разкри, че е прекарал "доста време с висшето ръководство", след като е посетил страната по-рано тази година.

И предупрежденията му, че един супер изкуствен интелект може да свали дори комунистическата партия, не са останали без внимание.

"Мисля, че това намери отзвук", каза Мъск по време на разговора, цитиран от Business Insider. "Нито едно правителство не иска да се окаже обезсилено от цифров суперинтелект."

Коментарите на Мъск бяха направени по време на дискусия с двама американски конгресмени - демократа Ро Ханна и републиканеца Майк Галахър.

По време на разговора Мъск потвърди позицията си, че ИИ трябва да бъде регулиран, като добави, че "Китай определено е заинтересован да работи в съвместна международна рамка за регулиране на ИИ" - мнение, което говорител на китайското външно министерство повече или по-малко потвърди пред репортери.

В продължение на много години Мъск бие тревога, когато става въпрос за разпространението на нерегулиран ИИ. През февруари, малко след като Microsoft разкри своя разюздан чатбот с изкуствен интелект Bing, той нарече ИИ "един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията".

Това обаче не му е попречило да създаде собствена фирма за изкуствен интелект, която, струва си да се отбележи, все още не е разкрила никакви конкретни планове, освен помпозните си изявления за предполагаемите си цели.

По време на появата си в Twitter Spaces тази седмица Мъск нарече китайския народ "недооценен", като заяви, че той е "в отбора на човечеството", въпреки голямото "недоверие към Америка в Китай".

Но дали САЩ ще бъдат склонни да работят с Китай - или обратното - за изготвяне на международна регулаторна рамка за ИИ, остава все така несигурно.

Пример за това: Галахър привидно се възмути от коментарите на Мъск, като заяви, че комунистическата партия е по-скоро "отборът на геноцидния комунизъм" и че лидерите ще използват ИИ като "инструмент за тотален технологичен тоталитарен контрол".

Но според Мъск тези идеологически различия бледнеят в сравнение със заплахата от зъл ИИ, който е готов да завладее света.

"Мисля, че в крайна сметка тези битки между националните държави ще изглеждат провинциални в сравнение с дигиталния свръхинтелект", каза той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този директор замени 90% от поддръжката с AI чатбот