Известната социална мрежа за доктори Docsimity отчита стотици коментари с фалшиви твърдения и конспиративни теории относно ваксините срещу коронавирус и продължаващата пандемия. Разкритието на американския тв канал NBC е стряскащо, защото в Docsimity могат да членуват само проверени здравни работници и анонимни постове не се допускат. Освен това Docsimity не позволява постове на външни статии от масмедии, а само публикации от медицински списания.

Проблемът идва в коментарите под материалите, където именно се разпространяват дезинформацията и конспиративните теории. Така например скорошни коментари заклеймяват маските за деца като нелепи и своеобразен детски тормоз.

Това е особено опасно, защото все още не съществува одобрена ваксина за деца под 12 години и маските могат да бъдат ключови за ограничаване разпространението на заразата в тази възрастова група. На всичкото отгоре вътрешните правила на Docsimity забраняват разпространението на невярна и подвеждаща информация, но постовете все още не са премахнати.     

Docsimity е основана през 2010 г. и има 1.8 милиона членове, сред които са 80 процента от лекарите в САЩ.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)