Спомняте ли си, когато изглеждаше, че Huawei ще се превърне и евентуално ще остане най-големият производител на смартфони в света? Какво ще кажете за това, когато Xiaomi изпревари Apple и зае второто място в световната класация за продажби на телефони... за около 15 минути? Ако погледнем още по-назад в историята на мобилната индустрия, ще ни се стори още по-странно да си помислим, че е имало време, когато Nokia, Motorola и BlackBerry са били най-големите производители на устройства в света.

Това е така, защото един много интересен нов доклад на Counterpoint Research е изцяло фокусиран върху две имена, нито едно от които не е Xiaomi, Huawei, Nokia, Motorola, BlackBerry или дори някогашните изгряващи звезди Oppo, Vivo или Realme.

Става дума, разбира се, за Samsung и Apple, които са отговорни за всички десет най-продавани смартфона в света през второто тримесечие на 2023 г. Макар че това определено не е шокиращо да се чуе, то си остава невероятно постижение, както и доста необичайно явление.

Въпреки че нямаме намерение да пренаписваме основни аритметични правила, изглежда трудно да се оспори фактът, че постижението на Apple, изтъкнато в последното издание на Counterpoint "Global Handset Model Sales Tracker", е много по-голямо от това на Samsung.

Това е така, защото iPhone 14 е номер едно, следван от 14 Pro Max, 14 Pro и iPhone 13 съответно на второ, трето и четвърто място, а Galaxy A14, A54, A14 5G, S23 Ultra, A04e и A34 на Samsung допълват челната десетка съответно на пета, шеста, седма, осма, девета и десета позиция.

Може да се каже, че качеството на Apple е успяло да задмине количеството на Samsung, което очевидно се е случвало много пъти в миналото. Но определено не всяко тримесечие можете да видите подобен списък, оглавяван не от един, не от два и не от три, а от общо четири различни модела iPhone, и със сигурност е също толкова необичайно тези четири да бъдат следвани от шест члена на базираното на Android семейство Galaxy, без абсолютно никаква намеса от страна на евтин Redmi или нещо подобно.

През второто тримесечие на 2022 г. например Samsung успя да грабне място на почетната стълбичка зад iPhone 13 и 13 Pro Max с базовия Galaxy A13, докато Redmi Note 11 LTE завърши топ 10 и по този начин забави циментирането на настоящия дипол на марките в индустрията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Samsung ще представи серията Galaxy S24 през януари 2024 в Сан Франциско

 

Тагове: