В която и посока да отправите поглед, всички са се вторачили в умните си телефони, изучавайки разнообразие от възможности. Нови функции, по-издръжливи батерии, изкуствен интелект - всичко вече се крие в това миниатюрно устройство. Изглежда малцина се сещат, че основното предназначение на телефоните е по тях да се провеждат разговори и за всичко останало има куп други устройства, които така или иначе са се справяли съвсем задоволително със задачите си.  
Ако попадате в тази група, по всяка вероятност имате желание да не се натоварвате с излишните екстри, предоставяни от iOS или Android, нито пък да синхронизирате или ъпдейтвате. Иска ви се един "сносен не-умен телефон" от доброто старо време просто защото всяка функция все пак изисква усилия, за да бъде вкарана в рутина.  
Нашите съвети ще ви помогнат да се лишите от досадата, без да се налага да се превръщате в дигитален отшелник. Ето няколко съвета как точно да го направите: 


Започнете начисто 


Що се отнася до устройствата, нищо не дава илюзорното усещане за свобода, както новото начало. Разбира се, колкото и да е изкушаващо, малцина могат да се сдобиват с нов телефон за кратък период от време, ето защо по-лесният начин се крие зад функцията Factory Reset. Възстановяването на фабричните настройки ви дава чисто поле за работа, като ви освобождава от притесненията за всички приложения и настройки, които сте натрупали през годините. Ако все пак тръгнете по пътя на нулирането, не възстановявайте от предишно резервно копие, тъй като това би обезсмислило задачата. Винаги има възможност да пропускате нещо, ето защо е добре да се уверите, че важните ви данни са архивирани някъде другаде или са свързани с облачни услуги като iCloud Photo Library или Google Photos. За iPhone следвайте Settings > General > Transfer или Reset iPhone > Erase All Content and Settings. В зависимост от конкретните ви устройства с Android стъпките може да се различават, но ще намерите подобна система за нулиране в приложението Settings.

 
Освободете се от приложения 

Ако не сте организирани, десетките икони, разпръснати по екрана ви все някога ще започнат да ви дразнят. Независимо дали сте започнали от нулата, или просто разчиствате телефона си, бъдете безмилостни при премахването на приложенията от устройството си. Приложенията за социални мрежи като TikTok, Instagram, Twitter, Facebook или YouTube са най-времеемки, ето защо е най-добре те да не се прокрадват в устройството ви. Отървете се от всичко останало, което може да ви разсейва или да направи телефона ви по-интелигентен, отколкото е необходимо. Помнете правилото - бъдете безжалостни - ако не ви е необходимо да проверявате email-а си на телефона, отървете се дори от този стожер на съвременния смартфон.

 
Златното правило 


В тази връзка технологичните минималисти имат едно златно правило: ако може да бъде отворено в браузър, то не се изкушавайте да изтегляте приложението. Уеб приложенията обикновено са с по-лошо изживяване от аналозите им в мобилните приложения. А когато изживяването е лошо, толкова е по-голяма вероятността да прибегнете към услугата само когато е крайно необходима. Освен това уеб приложенията (поне при смартфоните) не ви спамят с известия, така че ще избегнете да се занимавате с ненужни сигнали.  

Спрете нотификациите 


Смартфоните безспорно отвличат вниманието и известията са голяма част виновниците за това. Всяко приложение, което изтегляте, се бори за вашето внимание и смята, че спамът с известия е начинът да го привлече. Спестете си разочарованието и деактивирайте известията за почти всяко приложение на вашето устройство. Съветът е да бъдете агресивни, без да изпадате в крайности - все пак искате известия за пропуснати обаждания, нали? Ако искате да разберете дали имате ново известие в дадено приложение, опитайте се да го проверявате сами. С течение на времето дори този навик ще отшуми. 

Скрийте браузъра си 


Едва ли сте се замисляли, но ако искате наистина да се ограничите от вредно влияние, то е възможно да скриете браузъра си. Трябва да отбележим, че не говорим за пълно деинсталиране, но поне можете да го сложите някъде далеч от очите. В iPhone можете да деактивирате Safari от Settings > Screen Time. След като го потвърдите, се насочете към Content & Privacy Restrictions > Allowed Apps > Safari и браузърът ще остане скрит.  
В Android можете да забраните Chrome през Settings > Apps & notifications. След това се насочете към See all apps или App info first и изберете Disable.  

Опростете екрана си 


След като ограничихте приложенията, е най-добре да внесете още повече ред - защото това е начинът да ограничите броя на разсейващите фактори. Запазете само приложенията, които смятате, че ще ви трябват - регистъра с обаждания и съобщенията, може би и приложенията за камерата и навигацията. Ако вече сте овладели силата на минимализма, можете и да оставите и браузъра - стига да сте сигурни, че при първа възможност ще влезете в мобилния Facebook. Говорейки за това, разчитането на вашия стартиращ модул за приложения (или App Library в iOS) за останалите приложения е чудесен начин да ограничите използването им. Това прави избора на приложение по-обмислен, а не инстинктивно докосване при отключване на устройството. 
Ако имате iPhone и не искате да прекарвате време в премахване на приложения от началния екран, можете да скриете съществуващите страници на началния екран, за да поставите бързо нещата на фокус. 


Без цвят 


Вече сме споменавали трика, в който да обърнете екрана си в черно-бяло видение, което да ви лиши от радостното излъчване на голяма част от приложенията.  
В Android отидете Settings > Accessibility > Text and Display > Color correction > Grayscale.  
За iPhone Settings > Accessibility > Display & Text Size > Color Filters и отново изберете Grayscale. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Това са позициите, застрашени най-много от възхода на AI