Миналата седмица Доналд Тръмп загатна за „голямо съобщение“ в Truth Social - платформата, към която се ориентира, след като беше изгонен миналата година от Twitter. Някои спекулираха, че Тръмп ще обяви своята кандидатура за президентските избори през 2024 г. или някакъв друг ключов детайл за кампанията му. Новината се оказа разочарование дори за някои от поддръжниците на Тръмп: NFT колекция на тема Тръмп.

„Моята официална колекция от цифрови карти за търговия на Доналд Тръмп е тук!“, написа той в четвъртък. Тръмп никога не е използвал съкращението NFT в публикацията, но това наистина са „дигиталните карти за търговия“: 45 000 NFT в блокчейна Polygon, на цена от 99 долара всяка.

Въпреки че NFT картите му бяха широко подигравани както от поддръжници на Тръмп, така и от противници, всичките 45 000 бяха разпродадени за около 12 часа според данни на OpenSea. При 99 долара всяка това означава, че са събрани 4.45 милиона долара. Създателите на колекцията също получават 10% от всяка продажба на вторични пазари като OpenSea. Досега трейдърите са похарчили 5.2 милиона (4442 етера), като за създателите са генерирани допълнителни 520 000 долара.

Търговците на NFT никога не пропускат добър шанс за спекулации, което води до силно представяне на вторичния пазар за колекцията. Най-евтините NFT карти с имиджа на Доналд Тръмп сега се продават за около 650 долара, повече от шест пъти повече от първоначалната искана цена от 99 долара.

NFT INT, компанията зад колекцията, казва на сайта си, че събраните пари няма да бъдат насочени към президентската кампания на Тръмп през 2024 г. Резюме на неговия сайт гласи, че NFT INT не е собственост на Тръмп или някоя от неговите организации и че самият Тръмп всъщност не стои зад колекцията. Вместо това Тръмп лицензира своето име, образ и образ за проекта.

Дори ако парите, събрани от NFT INT, не финансират кампанията на Тръмп през 2024 г., парите, които Тръмп прави чрез лицензиране на неговото име и подобие, може да отидат за политически проекти.

NFT, или незаменими токени, са токени в блокчейн, които доказват собственост върху цифров актив. Те са за дигиталните стоки това, което е документът за къща. Първите NFT колекции датират от 2017 г., но пазарът експлодира миналата година, тъй като мощна вълна от спекулации повиши цените до зашеметяващи нива. Най-известната колекция, The Bored Ape Yacht Club, стартира от около 250 долара и достигна своя връх в цената по-рано тази година от 400 000 долара за брой.

И все пак икономическата несигурност и нарастващите лихвени проценти значително намалиха вълнението. Обемът на търговия на OpenSea, най-големият пазар за такива стоки, достигна 250 милиона долара миналия месец - в сравнение с 2.5 милиарда долара през май. Залитането на Тръмп към NFT следва подобно решение на съпругата му Мелания, но идва в много по-малко благоприятно време.

Тръмп описа картите като „много подобни на бейзболни колекционерски карти, но много по-вълнуващи“.

Закупуването на такъв NFT ви включва в томбола за спечелване на редица награди, включително лична среща с политика в имението му Мар-а-Лаго. Тези, които закупят над 45 от картите, автоматично получават среща с бившия президент на галавечеря във Флорида. Досега 202 души имат повече от 45 NFT карти в своя дигитален портфейл, показват данните на Dune.


Снимка: Collect Trump Cards

Виж още: САЩ готви забрана на TikTok и редица други социални мрежи