Бъдещите телефони на Nokia няма да идват с марката Zeiss, както се правеше в продължение на повече от пет години. HMD Global, компанията, която произвежда телефони с марка Nokia, потвърди, че партньорството ѝ с Zeiss optics е приключило. Всъщност отношенията между двете марки бяха прекратени през 2021 г., но компанията вече официално потвърди новината, след като NokiaMob забеляза, че марката е премахната от уебсайта на Zeiss.

В изявление на Zeiss се казва: „След дълго и успешно сътрудничество през 2021 г. Zeiss и HMD Global взаимно се споразумяха да не удължават своето неизключително партньорство, което включваше сътрудничество за технологии за изображения на смартфони с марка Nokia с Zeiss като партньор за консултации и разработка“.

Тъй като партньорството приключи през 2021 г., последният телефон от HMD Global, който включваше марката, беше Nokia XR20. Няма официална причина защо партньорството с Zeiss няма да продължи, така че не е ясно дали това е било взаимно решение. Снимките не са най-добрата характеристика на марката Nokia, откакто HMD Global пое управлението. Все пак компанията успя да присъства в полето на смартфон фотографията с телефони като Nokia 9 PureView, който беше сред телефоните с най-добра камера за времето си.

Nokia N90 от 2005 г. беше първият телефон, върху който двете компании си сътрудничиха, и това продължи при други модели като Nokia N95, Nokia 808 PureView и серията Nokia Lumia. HMD Global си партнира с марката от 2017 г., предоставяйки оптика на Zeiss на телефони като Nokia 8.3 5G и Nokia 9 PureView.

Zeiss не се е оттеглил изцяло от пространството на мобилната фотография, тъй като марката си партнира с Vivo през 2020 г. Zeiss работи едновременно с HMD Global и Vivo, така че може да видим как оптичната компания предоставя своя опит на други марки телефони с Android в близко бъдеще. Zeiss участва в серията Vivo X80, която беше представена в Китай през май.


Снимка: Unsplash

Виж още: Новият телефон Nokia има скрито зарядно за слушалки