Apple наскоро подаде патент за следващо поколение Apple Pencil с вградени оптични сензори, които могат да улавят както цветове, така и текстури. Тази технология може да превърне Apple Pencil в нещо повече от стилус за водене на бележки и създаване на изкуство. Със способността да събира вдъхновение от цветовете и текстурите на обекти от реалния живот, устройството може да служи като референтен инструмент за художниците да изграждат свои собствени банки от разцветки и текстури за използване в техните проекти. Тази функция напомня на популярния инструмент „пипетка“, намиращ се в графичния софтуер, позволявайки на потребителите лесно да улавят и използват цветове от заобикалящата ги среда.

Според заявката за патент сензорната система на Apple ще може да улавя цвета на външни обекти и потенциално да прави измервания на тяхната текстура и други характеристики, свързани с външния вид. Излъчвателят на светлина в новия Apple Pencil също може да бъде регулируем и да има персонализиран светлинен спектър. Този спектър може да бъде коригиран по време на измервания на цветоусещане въз основа на фактори като цвета на околната светлина.

Интензитетът на излъчвателя на светлина може също да бъде модулиран по време на тези измервания. Освен това може да се използва инерционно измервателно устройство за измерване на ъгъла между стилуса и повърхността, която се измерва по време на процеса на разпознаване на цветовете. Структурата на повърхността може да бъде измерена с помощта на светлина, която удря повърхността под ъгъл на погледа.

След това тези измервания могат да се предават безжично към придружаващо устройство като iPad за използване в приложения като софтуер за рисуване.

Към момента функцията от следващо поколение на Apple Pencil, описана в подадения патент, е чисто теоретична и не е ясно дали Apple планира да я включи в преработена версия на Apple Pencil. Изминаха обаче повече от четири години от обявяването на второто поколение на Apple Pencil, така че е възможно компанията да обмисля актуализации на продукта.

В миналото Apple също е подала патенти за други технологии, свързани със стилуса, като отделящи се персонализирани писци и един с въртящ се елемент и множество чувствителни на допир зони върху тялото. Остава да видим кои от тези функции, ако има такива, ще бъдат включени в бъдеща версия на Apple Pencil.

Снимка: Unsplash

Виж още: Чипът A17 на iPhone 15 Pro може да донесе доста по-дълъг живот на батерията 

 

Тагове: