2022 г. беше тежка година за продажбите на нови телефони, като повече хора избраха да не подменят устройствата си. Нов доклад сега обобщава резултатите, като изглежда единственият печеливш е Apple.

Констатациите от Market Monitor Service на Counterpoint разкриха, че приходите от глобалния пазар на телефони са спаднали с 3% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г. Освен това общият пазар на доставките на телефони отбеляза спад от 12% на годишна база за същия период.

Според проучването Apple е предотвратила по-рязък спад в приходите от глобалния пазар на смартфони, което се дължи отчасти на това, че компанията пусна серията iPhone 14. Съобщава се, че Apple отбеляза 10% ръст на приходите на годишна база и 7% ръст на средната продажна цена през третото тримесечие на 2022 г.

Що се отнася до конкурентите на Apple, приходите на Samsung са намалели с 4% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г. въпреки почти удвояването на доставките на своите иновативни серии Flip и Fold. Oppo отбеляза спад на средната продажна цена от 5% на годишна база и спад на приходите от 27% на годишна база. Но Xiaomi успя да спечели малко, като отбеляза ръст на приходите от 4% на годишна база благодарение на своите телефони от нисък до среден клас.

Докладът също така споменава, че 5G телефоните са успели да повишат своята средна продажна цена с 10% на годишна база, но това също е благодарение на Apple. В отговор на тези констатации старши анализаторът Хармий Синг Валия каза:

„При над 80 милиарда долара приносът на приходите от 5G телефони достигна рекордно високо ниво от 80% от глобалните приходи от телефони спрямо 69% през третото тримесечие на миналата година. През същия период приносът на LTE телефоните в приходите спадна с 10% до 19 милиарда долара. Това преминаване от 4G към 5G се ръководи от Apple, която сама осигурява над половината от всички приходи от 5G, тъй като над 95% от нейните телефони поддържат 5G.“

Тези резултати може да са поради спада на икономиката в глобален план. Тъй като инфлацията скочи до небето, потребителите, които обикновено биха закупили нови телефони, предпочетоха да не го правят. Но най-големият извод от този доклад е, че изглежда нищо няма да спре хората да си купят нов iPhone.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple най-вероятно ще се откаже от най-достъпния iPhone SE 4

 

Тагове: