След 32 години производство и над 12 милиона клиенти, предпочели Opel Corsa, новото, пето поколение на обичания малък модел на немската фирма е по-свежо от всякога. В Opel са отчели свирепата конкуренция в този сегмент, която започва от оригиналния и запомнящ се дизайн и стига до все по-умните асистиращи системи, и са снабдили новата Corsa с доста модерна техника. Автомобилът направи и своята премиера в България на специално събитие.

 

Качествено ново пътно поведение

Моделът ще очарова клиентите си с подобрен комфорт в съчетание с по-информативно и директно кормилно управление, което засилва удоволствието от шофирането. Сервоуправлението се адаптира в зависимост от скоростта на движение. Окачването също е изцяло нова разработка и благоприятства стабилността в завой като при това осигурява изненадващо висок комфорт дори при лоши пътни настилки.

 

Нов трицилиндров двигател

Новата гордост на Opel се нарича 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo. Този агрегат е лек и компактен и се отличава с изключително тиха и спокойна работа. Двигателят се предлага в две версии – с мощност 90 и 115 к.с., като и двете отговарят на нормите Euro 6. Въпреки съвсем адекватната мощност разходът според данни на производителя е 4.3 л/100 км. По-нагоре в палитрата от бензинови двигатели са четирицилиндровите агрегати с работен обем 1.2 и 1.4 литра, като е наличен и 1.4-литров турбо мотор с максимална мощност 100 к.с. и 200 Hm въртящ момент, който е на разположение в диапазона 1850-3500 об./мин.

Дизелите също са модернизирани. 1.3 CDTI е с максимална мощност 75 или 95 к.с. По-маломощната версия постига разход от едва 3.2 л/100 км в комбинация със Start/Stop система. Новост е предлагането на шестстепенна трансмисия, която се отличава с прецизна работа и малки размери.

 

 

Свързани със света

Един от акцентите в палитрата от функции, предлагани от новата Opel Corsa, е системата IntelliLink, която е съвместима с мобилни устройства, използващи Android и iOS. Инфотейнмънт системата може да работи с различни приложения за навигация и позволява слушане на интернет радиостанции и подкасти от цял свят. Интеграцията с мобилното устройство включва и изпълнение на гласови команди. По този начин водачът може да прослушва и диктува кратки текстови съобщения и имейли, без да отделя вниманието си от случващото се на пътя.

 

Нови „електронни ангели“

Те са предназначени да улеснят ежедневието на водача и значително да повишат нивото на активна безопасност. Налична е система за напълно автоматично откриване на свободни места и автономно паркиране - Advanced Park Assist (АРА). По време на движение помагат на системата за засичане на автомобили в мъртвата зона и предната видеокамера Opel Eye, която „разчита“ пътните знаци и предупреждава при напускане на лентата за движение.

Полезно улеснение е асистентът за автоматично управление на дългите светлини, както и индикаторът за дистанцията до движещото се отпред превозно средство, който също предупреждава при риск от потенциален сблъсък. Като екстра се предлагат дори Bi-Xenon предни светлини, които осветяват и ъглите при завой.