799 евро за стандартният Mate 30, 1099 за Mate 30 Pro и 1199 за неговата 5G версия. Това са официално известните цени на новите топ модели на Huawei, анонсирани преди часове в рамките на специално събитие в баварската столица Мюнхен.

Вижте още: Huawei P smart Z - изпъкващият телефон! (ВИДЕО РЕВЮ)

Това, което остана неясно, е кога (и дали) те ще са налични в Европа, както и дали компанията е намерила функционално решение на проблема с ограниченията за предварително инсталиране на услуги, като Google Maps, YouTube и Gmail върху новите ѝ устройства.

Съдейки по факта, че последната част от презентацията на Ричард Ю – мениджъра по продажбите на Huawei, беше посветена на новите инициативи на компанията за разработване на нейната собствена мобилна екосистема, вероятно посоката, в която ще поеме китайският телеком, ще е да предложи тяхна алтернатива, а не просто метод за заобикаляне на Google ембаргото.

Дали и как това ще се приеме от потребителите на компанията извън Китай, ще покаже само бъдещето.
Засега нека се концентрираме върху вече известните детайли за двете нови флагмански устройства.

От гледна точка на спецификации и функционални характеристики Mate 30 Pro определено изглежда впечатляващо – особено в по-скъпата, но и по-добре подготвена за бъдещето 5G версия.

Телефонът може да се похвали с голям, 6.53 инчов OLED дисплей с резолюция 1176х2400 пиксела, пълно покритие на DCI-P3 цветовата гама и HDR поддръжка. Дизайнът на предния панел е много специфичен – Huawei го наричат Horizon Display – екранът на устройството е силно закривен в краищата (под ъгъл от 88 градуса) и когато се наблюдава фронтално, създава илюзията за наистина безрамков дисплей.
Mate 30 Pro също така предлага опция за работа със стилус (M-Pen), който регистрира 4096 нива на натиск.

Дисплеят на Mate 30 е с по-стандартна имплементация, без закривени ръбове, но за сметка на това е малко по-голям – 6.62 инча и резолюция от 1080x2340 пиксела. Отново говорим за OLED с пълноценна поддръжка на HDR10 и 100 процента покритие на DCI-P3 цветовата гама.

И двата телефона използват Kirin 990 платформа от последно поколение, големи батерии (4500 mAh за Mate 30 Pro и 4200 mAh Mate 30), както технологии за супер бързо зареждане - 40 вата с кабел и 27 вата безжично.

Отделно 5G версията на Mate 30 Pro включва общо 21 вградени антени, 14 от които са специално предназначени за 5G. По този начин устройството предлага поддръжка на осем 5G честотни ленти.

Сериозна еволюция са преживели фото и видео възможностите на телефона. Mate 30 Pro включва превърналото се в класика трио камери – стандартна, 27 мм с 40 МР резолюция и максимална бленда от f/1.6, ултра широкоъгълна, 18 мм със същата резолюция и бленда от f/1.8 и 80 мм/8 МР телекамера с максимална бленда от f/2.4, трикратно оптично до 30-кратно цифрово увеличение.


Mate 30 Pro вече предлага пълноценна поддръжка на видео запис с 4К резолюция и 60 кадъра в секунда, уникален, нов slow motion режим записващ до 7680 кадъра в секунда, както и 4К таймлапс опция с HDR+.

Нощните кадри също не са проблем за новия флагман, тъй като камерата предлага светлочувствителност до ISO 52 000.

Mate 30 и Mate 30 Pro ще се предлага с последната версия на фирменият скин EMUI 10, който също включва някои интересни новости, като например интелигентен режим за автоматично завъртане на екрана, който следи очите на потребителя и се адаптира по-добре към позицията му, нова функционалност за т.нар. Always-on дисплей, както и повишени опции за сигурност (автоматично скриване съдържанието на нотификациите върху екрана, когато телефонът регистрира погледа на потребител, различен от собственика си например).

Накратко – новите Mate флагмани са безспорно впечатляващи устройства, които изпреварват конкуренцията в повече от един аспект.

Въпросът е дали многобройните им технологични предимства ще са достатъчни, за да убедят потребителите извън Китай да си купят телефон без предварително инсталирани Google услуги.

Предстои да разберем.