Може ли предстоящият процесор Arrow Lake на Intel да осигури увеличение от 45% на IPC спрямо фамилията Alder Lake от 12-о поколение? Това би било огромен скок в производителността на ядро и тактова честота и точно това твърди YouTube каналът RedGamingTech за предстоящата десктоп архитектура на Intel.

За да бъде ясно, Arrow Lake е 100% реална бъдеща серия, която е включена в публичните пътни карти на Intel, спомената в анонси на печалбите на гиганта много пъти. Към момента знаем, че определено ще дойде по някое време следващата година. Intel също така потвърди, че ще бъде един от новото поколение на така наречените „дезагрегирани“ процесори, което е друг начин да се каже, че ще бъде изграден от няколко плочки или чиплети, като настолните процесори на AMD.

Това, което не сме чули от Intel, е някаква индикация за очакванията за производителност. Тук идва мястото на RedGamingTech. Те твърдят, че Arrow Lake ще осигури огромно увеличение от 45% на IPC над Alder Lake и по този начин подобно подобрение спрямо най-новите чипове Raptor Lake от 13-о поколение, които са архитектурно до голяма степен същите като Alder Lake.

IPC се отнася до инструкции на тактова честота и това, за което наистина говорим тук, е предлаганата производителност за единична софтуерна нишка при дадена тактова честота от едно от ядрата за производителност на Arrow Lake. С други думи, това не означава, че Arrow Lake ще осигури 45% повече производителност като цяло.

Може да е повече, може дори да е по-малко от това, дори ако увеличението от 45% IPC е точно. Твърди се, че Arrow Lake разполага с ядра Lion Cove Performance и ядра Skymont Efficiency. Към тези нови ядра за ефективност не са приложени цифри за подобряване на IPC и те, разбира се, ще играят основна роля при определянето на цялостната производителност на новия процесор.

Скоростите на часовника очевидно са друг основен фактор, както и броят на ядрата. Няма категорична информация от Intel, въпреки че RedGamingTech твърди, че Arrow Lake първоначално е планирано да предлага осем P-ядра и 32 E-ядра, но оттогава е понижен до същите осем P-ядра и 16 E-брой като Raptor Lake.

Дори това да е вярно, ако приемем, че Arrow Lake може поне да се сравни с Raptor Lake по часовниците си, това ще бъде ужасно бърз процесор. Ако донесе повече E-ядра от Raptor, той сериозно ще блести в многонишкови задачи.

В този момент може би се чудите къде Meteor Lake се вписва във всичко това, като се има предвид, че също е в официалните пътни карти на Intel и трябва да влезе в производство по-късно тази година – с други думи, преди Arrow Lake. Е, както сме казвали в много случаи, Meteor Lake винаги е изглеждал като архитектура само за мобилни устройства, като чиповете Ice Lake и Tiger Lake на Intel.

Слухът, че Meteor Lake ще бъде ограничен до шест Performance ядра, не означава, че Intel ще се откаже от осем Performance ядра на настолни компютри или дори в лаптопи. Вместо това чиповете Meteor Lake ще бъдат насочени към тънки и леки лаптопи, като Raptor Lake и предстоящото обновяване на Raptor Lake ще натоварят тежко настолните компютри и също така ще бъдат включени във високопроизводителни лаптопи.

Между другото, все още не е ясно къде ще се впише Arrow Lake в номенклатурата на поколенията на Intel. Текущите чипове Raptor Lake са 13-о поколение, така че може да предположите, че Arrow Lake ще бъде 14-ото поколение. Но тогава се очаква опресняване на Raptor Lake по-късно тази година, което може да получи сигнатура за 14-о поколение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китайски блокчейн от 1000 мощни сървъра е като поглед към мрачното бъдеще 

 

Тагове: