Този анонс се чакаше отдавна: Intel Core i9 13900KS стартира на 12 януари за 699 долара. Процесорът беше споменаван и загатван много през последните няколко месеца, но първият в света 6 GHz настолен процесор със стандартни скорости всъщност е наличен от тази седмица.

Да, чип, официално обявен и пуснат на пазара в същия ден – не виждаме толкова много от тях в наши дни. Този високопроизводителен процесор се надява да бъде всичко за производителността в игрите и е в състояние да достигне 6 GHz Max Turbo честота веднага. По-рано тази седмица Intel показа чипа в действие с бърз поглед върху процесора, работещ до 6 GHz. Разбира се, той няма да се задържи на тази висока тактова честота за дълго, но това обикновено е случаят с всички процесори в днешно време.

6 GHz процесор е наистина страхотно, но дори Intel трябва да знае колко невероятно нишов е този вид чип. При наличието на Core i9 13900K, работещ до 5.8 GHz, като дори този процесор е в повече за всичко, освен за най-интензивните професионални натоварвания за създаване на съдържание, наистина се чудим защо някой може да почувства необходимостта да плати допълнителни 100 долара за 200 MHz по-бързия Core i9 13900KS.

Чипове, които достигат тези видове турбо скорости, постепенно стават все по-малко привлекателни през годините. Така наречените златни чипове, които може би сте намерили преди десетилетие, способни да работят с цели гигахерци по-бързо от своите стандартни братя и сестри, отдавна са изчезнали. Можете да извлечете много повече от процесора, като го охладите с течен азот; Core i9 13900K го прави до 9 GHz, но там сме много извън сферата на ежедневния потребител.

Intel и AMD разширяват границите на новите чипове от самото начало. Редките „златни образци“ се свалят от върха, за да бъдат продадени като по-премиум предложения, като този Core i9 13900KS, така че CPU възможностите не са толкова вълнуващи за любители овърклокъри. Всъщност поради тази причина магазинът за процесори Silicon Lottery затвори миналата година. „Просторът за овърклок намалява“, казаха от магазина в деня на затварянето си.

Развитието на процесните възли също се забави през годините, което означава, че материалните печалби за тактова честота са въпрос на добавяне на повече от вече съществуващи възли, което е това, което Intel прави вече няколко поколения.

Всичко това прави чип като Intel Core i9 13900KS труден за препоръчване. Както казахме, наистина е страхотен крайъгълен камък да видиш CPU на 6 GHz направо от кутията, но никой геймър няма да се възползва наистина от малко по-бързите му ядра. За запалените овърклокъри може да се каже, че това е донякъде „евтин“ чип, но дори и тогава плащате за славата просто да кажете, че имате един от тях.

Въпреки това Intel се надява, че Core i9 13900KS ще успее да предотврати всяко предизвикателство от новите и много подобрени 3D V-Cache Ryzen 7000-серия процесори на AMD. От грубите данни за производителността, дадени от AMD, изглежда, че AMD може да има предимство – въпреки че няма много специфичност в предлаганите досега графики.

Снимка: Intel

Виж още: Новият стандарт за безжично зареждане Qi2 идва в края на 2023 г.