Подобно на Apple, Microsoft също не успяха да “опазят” в тайна функциите на устройствата си до датата им на представяне. Няколко дни преди събитието потребителят в Twitter Shadow_Leak публикува снимка на новия Surface Pro 8, от която се разкриват 13-инчов дисплей с вече наложилата се 120 Hz честота на опресняване, 2 Thunderbolt порта, които заместват USB-A и USB-C, възможност за смяна на SSD и разбира се - Windows 11.

За Surface Pro X стана ясно, че ще разчита на процесор Qualcomm Snapdragon SQ2 и 16 GB RAM. Колкото до Surface Duo 2, за него се предположи, че ще поддържа 4G/5G, Wi-Fi 6 и NFC за безконтактни плащания.
Въпреки че вълнението не може да се сравни с това покрай нови модели, представяни от други компании, Microsoft обявиха новите си устройства, като техните функции могат да се обобщят със следната фраза: подобрения в синхрон с оплакванията от предходната генерация. Но за да не обобщаваме, а да сме по-конкретни, спецификациите са както следва:

Surface Pro 8


Изглежда, че акцентът беше върху този модел, защото предоставя една от най-значимите промени в гамата от Surface Pro 3 насам. Очакванията се сбъднаха - рамката беше намалена, а екранът е наистина с 11% по-голям от предходния модел. Що се отнася за техническото представяне, то от Microsoft обещаха 40% по-висока производителност на CPU на процесора и 74% по-бърза графика. Вариациите са по отношение пространството - 128 GB или 256 GB и съответно 512 GB и 1 TB за моделите само с Wi-Fi. Опциите на процесора варират от Core i5-1113G7 до Intel Core i7-1185G7 при потребителски модели и Core i3-1115G4 до Core i7-1185G7 при бизнес моделите. Цветовете са отново “платина” и “графит”, а в новия Type Cover има слот за Surface Slim Pen. Цените на Surface Pro 8 стартират от 1099 щатски долара.

Surface Pro X


Microsoft представиха оригиналния Surface Pro X преди две години и обещанията им тогава звучаха доста примамливо. Единственият проблем беше, че те не се сбъднаха и устройството беше запомнено като една от най-ненадеждните появи в последните няколко години. Явно сега е време за поправителен: благодарение на Qualcomm Developer Kit, както и въвеждането на 64-bit емулационен слой в ARM версията на Windows 11 сега нещата трябва да работят много по-гладко. Microsoft работи по оптимизиране на собствените си приложения за Surface Pro X, като според тестовете устройството се справя задоволително дори с тези на Adobe. Цените на Surface Pro X стартират от 900 щатски долара и отново варират според модела.


Surface Duo 2

И тук екипите на Microsoft са се занимавали предимно с отстраняването на предходни проблеми. Съответно дизайнът на Duo 2 не е променян, като само е добавена нова цветова опция. За разлика от Z Flip 3 екраните при Duo 2 са отделни, свързани с панти, което означава, че все пак има лимит в позициите си на използване. Признаваме си, че на повечето от нас Surface Duo 2 ни напомня повече на Nintendo DS. Но може би най-вълнуващата разлика е т.нар Glance Bar - умишлено оставено пространство между въпросните панти, което позволява да се вижда състоянието на батерията и цветово кодираните известия. И двата екрана се придържат към 5.8-инчов AMOLED дисплей с честота на опресняване 90 Hz. Също така са направени подобрения по превключването на основните режими Book, Compose и Tent, което оптимизира използването на двата екрана.

Едно от най-недолюбваните неща при Surface Duo беше неговата камера, която не възприемаше идеята, че може и да желаете да заснемете нещо друго освен селфи, и това налагаше въртенето на телефона под всевъзможни странни ъгли, а често софтуерът въобще не реагираше. Според Microsoft всичко това е останало вече в миналото: 12-мегапикселовата предна камера е способна да заснема 4K видео, а системата от задни камери се състои от 12-мегапикселов основен сензор, 16-мегапикселова ултраширока камера и 12-мегапикселов телефото обектив. Що се отнася до способностите му, процесорът е Snapdragon 888, което означава, че най-накрая устройството получава 5G и Wi-fi 6 поддръжка. Очаква се и скоро да е възможно използването на NFC за безконтактни плащания. Надеждите за повече RAM и място за съхранение също се сбъднаха - Surface Duo 2 вече може да се похвали с 8 GB RAM и разновидности от 128 GB, 256 GB и 512 GB (като към този момент заради недостига на чипове пускането на последния на пазара ще се забави). Също така с цел по-бързо зареждане ще се наложи и закупуването на отделен 23-ватов USB-C адаптер. Според спецификациите, предоставени от Microsoft, Surface Duo 2 ще се доставя с Android 11, който идва с подобрения за сгъваеми устройства и тези с двоен екран. Също така Microsoft заяви, че вече са поели ангажимент за три години актуализации за оригиналния Duo, съответно и Duo 2 няма да бъде пренебрегнат и вероятно ще поддържа и Android 12. Стартовата цена на базовия модел от 128 GB е 1499 щатски долара, като за всички модели са възможни предварителни поръчки до 20 октомври 2021, когато е официалната дата за пускане на пазара.

Снимки: Microsoft/Shadow_Leak/Twitter

Виж още: Surface Duo 2 покрива всички нужди с 5G, WiFi 6 и NFC поддръжка