С нарастване на дигиталното ни присъствие животът ни започва да става един безкраен поток от пароли за достъп. И докато се лутаме от едната крайност да използваме една и съща парола или да разчитаме на приложения и устройства, които да се грижат за безопасната ни верификация всеки път, то Microsoft предлагат едно различно решение: вече можете да получите достъп до акаунта, си без да имате нужда от парола. Разбира се, все още ще ви е необходимо приложението Microsoft Authenticator или пръстов отпечатък/лицево разпознаване от Windows Hello. Друга опция е използването на отделен security key или активацията на двуфакторното удостоверяване чрез SMS/email. Microsoft стартираха тази своя идея по-рано тази година, като първоначално тя беше приложена при бизнес потребителите, а сега е валидна за абсолютно всички. Ръководителят на отдела за сигурността в компанията Vasu Jakkal споделя: “Ние стартирахме процеса по внедряване в Microsoft и почти 100 процента от Microsoft вече е без парола“.

Въпреки че на мнозина живот без пароли би им изглеждало като жилищна сграда без ключалки на вратите, се оказва, че все повече приложения и технологии така или иначе вече разчитат на многофакторния процес на идентификация. Ясно е, че това е тенденция, с която просто ще трябва да свикнем, и по-добре това да се случи възможно по-скоро. Може би най-достъпният начин да премахнете паролата си за Microsoft Aсcount е, като изтеглите приложението Microsoft Authenticator и конфигурирате акаунта си. След това трябва да се опитате да влезете в същия този профил през браузър, при което ще получите покана да погледнете инструкциите в приложението. 


Промените идеално съвпадат и с представянето на новата версия на Microsoft Ofiice, която ще е налична на 05.10.2021 за всички, които нямат акаунт в Microsoft 365. Изненадите, “скрити” вътре, са тъмна тема за Word, поддръжка за версия 1.3 на OpenDocument, нови функции и формули на Excel, подобрен запис на слайдшоу за PowerPoint и различни настройки на потребителския интерфейс. Компанията планира да предложи пет години Mainstream Support за Office 2021, като крайната дата за края на тази услуга е октомври 2026. Цените на Microsoft Ofiice ще останат същите, което е добра новина, понеже миналия месец Microsoft повиши цените за Microsoft 365 и другите си абонаментни продукти за първи път от десетилетие. 

Снимки: Shutterstock

Виж още: Microsoft "не си дава" ъпдейтите за Windows 11 на онези, които не отговарят на изискванията им