Nvidia показа новата си серия видеокарти, очаквано носеща името RTX 30ХХ. Определено компанията е взела насериозно желанието на конзолните производители за скок в производителността и стабилни продажби, защото този път продуктите на Nvidia представляват сериозен технологичен скок спрямо миналогодишните S модели. На официалната презентация бяха показани три нови карти, две от които сравнително евтини, като компанията обеща, че това ще е следващата грандиозна стъпка за PC гейминга. От презентацията разбрахме, че вероятно нещата стоят точно така.

Звездата на вечерта беше RTX 3080, базирана на новата архитектура Ampere. Шефът на Nvidia Дженсен Хуанг я демонстрира, като обяви, че тя ще е около два пъти по-мощна от предшественичката RTX 2070 и ще разполага с 10 GB памет. Най-учудващото е цената ѝ – само 699 щатски долара.

RTX 3070 е създадена за ентусиасти, които не искат да инвестират сериозни суми за видеокарта. Тя ще бъде по-бърза от RTX 2080Ti и ще идва на цена от 499 долара. Което практически е стабилно намаление спрямо 1300$ за 2080ti. Накрая бе презентиран звярът RTX 3090, който бе изваден от Дженсен Хуанг от фурната зад гърба му. Новата карта обещава гейминг в 8K с 60FPS и разполага с внушителните 24 GB GDDR6X памет. За съжаление огромното GPU ще заема три слота.

И трите карти ще излязат на пазара тази година, като 3080 ще бъде презентирана на 17 септември, 3090 на 24-ти, а 3070 - през октомври.

Според доклад на WCCFTech в момента сайтовете за препродажба на техника са залети с карти от предходната генерация като 2080ti например, защото геймърите се опитват да ги продадат на що-годе сносна цена. Ето и няколко шеговити колажа по темата:

Снимки: Nvidia; Reddit

Виж още: Нов трейлър на PS5 подгрява новите функционалности на конзолата (ВИДЕО)