Nvidia вече държи 80 процента от световния пазар на видеокарти. По данни на маркетинговата компания Jon Peddie Research от началото на 2020 г. Nvidia е откраднала още пет процента от дела на своя конкурент AMD, което я поставя в изключително добра позиция в момент, когато индустрията се отправя към следващото GPU поколение.   

Новината не означава, че продажбите на AMD вървят надолу, а просто, че тези на Nvidia ги изпреварват. Както Nvidia, така и AMD са продали повече видеокарти през 2020 г. спрямо същия период миналата година. При AMD обаче увеличението е 8.4 процента, докато за Nvidia тази цифра е 17.8 процента.

Второто тримесечие обикновено не е силно за продажбите на РС компоненти, но с идването на есента и излизането на макар и шепата нови заглавия търсенето на ъпгрейди за геймърските машини ще се увеличи, а видеокартите са ключов компонент във всяка конфигурация. 

Краят на септември ще донесе поне една нова карта на Nvidia от поколението Ampere, която вероятно ще бъде RTX 3090. Повече за това ще научим по време на събитието на Nvidia на 1 септември. На свой ред AMD ще получи едно рамо и от появата на PS5 и Xbox Series X, които също се захранват с нейна технология.

Снимка: Nvidia

Виж още: Google принуди OnePlus да се откаже от ексклузивна сделка за Fortnite

 

Тагове: