Компанията за измерване на интернет скоростите по света Ookla обяви A1 за най-бърза мобилна 4G мрежа в България за третото тримесечие на 2018 г. Анализът се прави на база тестове на потребители на онлайн платформата Speedtest.net.

„Резултатите на Ookla са признание за нашия стремеж непрекъснато да подобряваме своята мрежа, за да осигурим на хората в България възможно най-доброто преживяване“, обяви Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1, в прессъобщение, разпространено до медиите. „Благодарности на нашите клиенти – хиляди от тях дадоха своята обратна връзка и ни помогнаха днес да имаме най-бързата 4G мрежа в България. Това постижение показва, че А1 е и най-подготвена за бъдещето – настъпването на 5G ерата в света на комуникациите.”

С 4.5G-то напред

По този начин всъщност се показва, че и трите телекома в страната инвестират в развитие на своята инфраструктура и качеството на мобилните услуги, които предлагат. Теленор и Виваком получиха подобни призвания през 2016 и 2017 г. съответно. Настоящото отличие на Ookla за A1 е важно от гледна точка на факта, че и трите телекома започнаха да интегрират 4.5G услуги в края на миналата година и продължиха да я развиват през настоящата. Подобрената технология предоставя с до 30% по-бързи скорости и стабилна връзка. Трите компании разшириха обхвата на 4.5G в големите градове и някои курорти. Позната и като LTE Advanced, тя изисква от телекомите доста голям радиочестотен ресурс. Затова операторите започнаха да прилагат обединяването на различни честотни ленти (т.нар. Carrier Aggregation). От А1 обявиха, че ще внедрят „обединяването на честоти” в цялата страна до края на тази година. Тези подобрения в мрежата ще позволят бърз ъпгрейд към 5G, допълниха от оператора. 

Кои са Ookla

Ookla е световен лидер разработването на приложения за тестване на скоростта във фиксирани и мобилни мрежи. В приложенията за измерването на интернет скорости на компанията се осъществяват над 10 млн. потребителски теста на ден, като техният общ брой до момента надхвърля 20 млрд. В резултат на това Ookla разполага с най-изчерпателните данни за ефективността и достъпа до интернет в целия свят.