Преди няколко месеца Opel пусна в продажба новото поколение на Astra, а вече е налична и една много интересна негова разновидност – Astra Sports Tourer. Това е най-младият член на семейството от комбита в компактния клас и стъпва върху стабилните основи, положени от предшествениците му – още от първото поколение Kadett A CarAvan през далечната 1963 година. Всъщност новият Astra Sports Tourer е десетото поколение на компактен комби модел на Opel, който освежава комби сегмента благодарение на огромния набор от технологии, навлезли тази година с новата Astra.

Astra Sports Tourer е базиран на напълно нова автомобилна архитектура, която му позволява да бъде с около 190 килограма по-лек от сегашния модел, а новото поколение двигатели го правят по-динамичен и пъргав. От Opel дори обещават по-нисък разход на гориво, но за това ще можем да кажем повече, когато подложим возилото на тест.

 

 

Подобно на своя хечбек събрат с пет врати, Astra Sports Tourer идва със системата на Opel OnStar и новите инфоразвлекателни системи IntelliLink, осигуряващи сериозен набор от възможности за комуникационна свързаност. Същото се отнася и за множеството системи за безопасност и подпомагане на водача, сред които интелигентните матрични светлини InteliLux LED, абсолютна новост в компактния сегмент. Те позволяват постоянно движение извън града с незаслепяващи дълги светлини, като автоматично и постоянно деактивират отделни LED модули при установяване на наближаващ трафик. Приятна изненада прави и наличието на камерата Opel Eye, която осигурява за водача информация за пътните знаци, асистент за спазване на лентата и дори автоматична корекция, ако автомобилът напуска неправомерно платното. Една от полезните системи, която до неотдавна познавахме само от по-високия клас автомобили, е и системата за предупреждение за потенциален удар отпред и автоматично спиране при опасност.

 

 

Новата Astra Sports Tourer идва с гама от двигатели с мощност в диапазона от 70 кВт/95 к.с. до 147 кВт/200 к.с. (среден разход на гориво и емисии на CO2 - 6.2-3.5 л/100 км; 142-92 г/км). От Opel наистина излизат със сериозна заявка в този сегмент, а ние вече нямаме търпение да изпробваме автомобила, който по всичко личи ще разчупи комби света. Очаквайте лични впечатления и подробности.

Тагове: