В бъдеще ChatGPT може да се захранва от чипове собствено производство, ако OpenAI наистина реши да създаде свои собствени платки. Според Ройтерс компанията в момента проучва възможността да произвежда чипове за изкуствен интелект и дори е оценявала потенциално придобиване на бизнес с подобна ориентация. Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман по-рано обвини недостига на графични процесори за опасенията на потребителите относно скоростта и надеждността на API на компанията, затова според съобщенията той е превърнал придобиването на повече чипове за изкуствен интелект в свой приоритет.

Освен че може да се справи с недостига на графични процесори, използването на собствени чипове от OpenAI може да направи разходите, свързани с експлоатацията на нейните продукти, по-управляеми. Въз основа на анализ на Стейси Расгън от Bernstein Research всяко запитване в ChatGPT струва на компанията около 4 цента. През първите два месеца услугата достигна 100 милиона месечни потребители, което означава милиони заявки на ден, въпреки че през юли за първи път загуби потребители. Расгън заяви, че ако заявките в ChatGPT достигнат една десета от това, което получава Google, тогава първоначално ще са необходими графични процесори на стойност 48.1 млрд. долара, а занапред ще се харчат по 16 млрд. долара годишно за чипове.

В момента NVIDIA контролира пазара на чипове, предназначени за приложения на изкуствения интелект. Известно е, че суперкомпютърът на Microsoft OpenAI, използван за разработване на технологията,  използва 10 000 графични процесора на NVIDIA. Разбираемо е защо компанията би искала да има резервен вариант, но в същото време опциите не изглеждат особено достъпни - Microsoft, най-големият поддръжник на OpenAI, работи по собствен чип за изкуствен интелект от 2019 г. насам. Продуктът е с кодово име Athena и най-вероятно OpenAI е тествала технологията.

Но решението на OpenAI не може да се нарече окончателно.  Дори и да реши да продължи напред, може да минат години, преди да започне да използва собствени чипове за захранване на продуктите си.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ще създаде ли OpenAI собствен смартфон с изкуствен интелект?