Microsoft започна да изпълнява обещанието си да закрие Cortana - асистента с изкуствен интелект, кръстен на героиня от популярната шутър поредица Halo, който дебютира в Windows 10.

Последната версия на Microsoft Windows Insider в канала Dev изключва Cortana, която се появява само като приложение в Microsoft Store. Ако приложите налична актуализация на приложението Cortana, това на практика ще го изключи: ще получите съобщение, в което се казва, че Cortana е изчерпана - на езика на програмистите това означава изключване на определена функция.

През юни компанията съобщи, че ще започне да прекратява поддръжката на приложението Cortana през август. Това не означава, че Cortana е напълно изчезнала. Microsoft заяви, че Cortana все още ще бъде налична в Outlook Mobile и различни версии на Teams, включително решението на Microsoft за провеждане на конференции - Teams Rooms.

Вместо това изглежда, че Microsoft подкрепя Windows Copilot, който въвежда изкуствен интелект в Windows 11 чрез уеб интерфейс към Bing Chat. Проблемът е, че докато Cortana дебютира в Windows 10 като асистент с изкуствен интелект, който може да пише имейли, да задава напомняния и да търси в интернет, много от тези функции все още не са включени в Windows Copilot. Copilot, макар и усъвършенствана търсачка, всъщност не може да прави повече от това, което приложението Cortana може да прави в момента.

Microsoft не е коментирала допълнително решението си да премахне Cortana, но вероятно тества изчерпването на приложението в канала Dev, за да определи дали липсата му ще провокира допълнителни грешки в компютъра ви. Компанията все още поддържа страница за Cortana, включваща информация за това какво можете да правите с Cortana в Windows. Ако обаче настоящият процес на подмяна мине гладко, очаквайте Cortana тихо да изчезне при останалата потребителска база от компютри с Windows.

Снимка: Bing Image Creator

Виж още: Кое печели повече - продуктите или услугите на Apple?