Следващото поколение RAM за лаптоп е пред окончателно одобрение. Известен като CAMM, този нов форм фактор на системната памет е планирано да замени SO-DIMM в лаптопите още през следващата година и обещава както да подобри производителността, така и да позволи по-тънки преносими компютри.

Строго погледнато, лаптопи с модули памет CAMM вече са налични. Dell пръв разработи новия форм фактор на паметта и вече продава избрани лаптопи в серията работни станции Precision с CAMM модули.

Въпреки това тези модули са изградени според патентованата спецификация на Dell за CAMM или модул с памет с компресия. Dell наскоро каза пред PC World, че спецификацията за CAMM в момента е ратифицирана за използване в цялата индустрия от органа за стандарти за памет JEDEC, като окончателната спецификация трябва да излезе по-късно тази година и лаптопите за продажба на дребно са базирани на окончателната версия на CAMM, която пристига през 2024 г.

За протокола терминологията Compression Attached"  се отнася до начина, по който модулите се завинтват за разлика от монтирания слот като SO-DIMM.

SO-DIMM паметите съществуват от 25 години и макар да са много успешни, техният подход с полуподредени много модули струва доста място по отношение на дебелината, иначе известен като Z-височина. CAMM модулите заменят тези многослойни SO-DIMM с единична плоска печатна платка, която е много по-тънка от две или четири SO-DIMM и гнездата, необходими за тяхното поставяне.

Също така си струва да се отбележи, че приемането на CAMM памет ще попречи на производителите на лаптопи да се придържат към един SO-DIMM, което води до неоптимална едноканална памет - това не е идеално за игри. С паметта CAMM можете да имате многоканална памет от един модул. Другият основен плюс на CAMM паметта е производителността. Спецификацията за SO-DIMMS достига DDR5-6400. И точно там се очаква да започнат модулите CAMM, като скоростите се мащабират оттам.

Друг критичен въпрос е дали CAMM модулите ще насърчат производителите на лаптопи да не запояват памет директно към дънната платка, като по този начин предотвратяват надстройките. Когато дебелината на системата кара производителите на системи да проектират в запоена памет, CAMM може да бъде основната разлика.

Въпреки това запоената памет винаги ще бъде по-евтина от модула с болтове. Когато разходите са водещ фактор при избора на споени решения за памет, се съмняваме, че CAMM технологията ще бъде от голяма полза.

Снимка: Unsplash

Виж още: 2022 не беше добра година за компютрите – какво следва?