„Не изхвърляме цяла кола, когато имаме нужда от нови спирачки или гуми“, казва Dell, но все пак лаптопите са повече или по-малко проектирани да бъдат изхвърляни, когато са остарели. Американската технологична компания казва, че иска да промени това, като даде на лаптопите си по-дълъг жизнен цикъл, като същевременно намали въглеродния им отпечатък.

Luna е доказателство за концептуално сътрудничество между Dell и Intel, което беше обявено миналата година. Идеята е да се проектират компоненти за лаптопи, които са лесно заменяеми и повторно използваеми, така че да могат да живеят в други продукти, драстично намалявайки количеството електронни отпадъци в света. Dell направи някои големи крачки през изминалата година, показвайки работещ прототип на това, което може да бъде бъдещето на устойчивостта на лаптопите.

На предварителен брифинг на CES миналата седмица Dell каза, че прототипът на лаптопа е 100% модулен и че всяка част от него, от шасито до високоговорителите, може да бъде премахната, заменена и използвана повторно, за да подхранва това, което нарича „стабилна кръгова икономика“, и намалявайки нуждата от „нови суровини“.

След като модулната система бъде отворена, няма винтове, кабели или лепила, с които да се справяте вътре - компонентите влизат и излизат без никакви инструменти. Така цял 13-инчов лаптоп може да бъде разглобен за по-малко от минута.

Според Dell на техните партньори по рециклиране им отнема „повече от час, за да разглобят компютър с днешната технология“, тъй като настоящите лаптопи се държат заедно с „винтове, лепило и различни споени компоненти“. Новата прототипна система на Dell прави ремонта и демонтажа на система много по-бърз. За да докаже това, Dell използва демонстрация с робот.

От съображения за безопасност Dell казва, че роботът е работил с 1/20 от нормалната си работна скорост. Основната идея е следната: да приемем, че предавате стария си работен лаптоп за нов и вашата компания рециклира стария лаптоп. Старата система се дава на този робот, който ще диагностицира и разглоби машината. Въз основа на живота на всеки отделен компонент роботът ще отдели нещата като клавиатура, високоговорители и дисплей, които могат да бъдат използвани отново в бъдещи продукти, които ще сглоби по-късно. Така че, ако високоговорителите все още са добри, те ще продължат да намират своето място в нова серия частично обновени лаптопи.

Това, което е най-важно тук за Dell, е скалируемостта: компанията се надява един ден да приложи един и същ модулен дизайн към всички свои лаптопи независимо от размера и това включва нейните лаптопи за игри. Представете си просто да смените по-стар графичен процесор с нов или да надстроите съвсем адекватния си лаптоп за игри с по-бърз дисплей, без да се налага да купувате чисто нова система.

„Едно устойчиво устройство е нещо важно, но реалната възможност е потенциалното въздействие върху милиони технологични устройства, продавани всяка година, и оптимизирането на материалите в тези устройства за бъдеща повторна употреба, обновяване или рециклиране.“

Снимка: Dell

Виж още: Сан Франциско одобри използването на роботи от полицията като крайна мярка