Очаква се в четвъртото поколение iPhone SE на Apple да настъпят значителни промени както по отношение на дизайна, така и на хардуера.

Очаква се iPhone SE 4, известен вътрешно под кодовото име Ghost, да получи нов дизайн, почти изцяло заимстван от базовия модел iPhone 14. Според източници iPhone SE 4 ще използва модифицирана версия на шасито на iPhone 14 и дори ще запази тестовите параметри на iPhone 14 за вътрешни тестове.

Що се отнася до корпуса, очакват се две основни промени - Action бутон и USB-C порт. Бутонът Action, който наскоро дебютира в iPhone 15 Pro, е многофункционален бутон, който замества превключвателя за изключване на звука в по-новите модели iPhone. Той може да бъде конфигуриран да извършва различни действия в зависимост от предпочитанията на потребителя.

iPhone SE 4 ще получи и USB-C порт, за да се съобрази с предстоящите разпоредби на Европейския съюз. Има информация за обширни препратки към конектора E85, който Apple нарича вътрешно USB-C. Освен тези две основни разлики не се планират съществени промени по отношение на шасито в сравнение с iPhone 14 и той вероятно няма да разполага с извитите ръбове на линията iPhone 15.

Що се отнася до задната част на устройството, следващият iPhone SE ще разполага с единична камера със светкавица, разположена по начин, подобен на този при третото поколение iPhone SE. Точният дизайн на камерата обаче остава неясен към момента. Apple е разработила поне пет различни дизайна, като между тях има незначителни разлики. Те попадат в две основни категории:

Камера и светкавица, обединени в една продълговата издутина на камерата.
Само пръстенът на камерата, повдигнат от основната повърхност на задния панел.

Предварителната информация сочи, че iPhone SE 4 може да разполага с 48-мегапикселова задна камера, което осигурява значително подобрение спрямо настоящия модел.

iPhone SE 4 вероятно ще получи и нов OLED панел, заимстван от iPhone 14. Устройството няма да разполага с Touch ID бутон, а вместо това ще има Face ID като средство за биометрична идентификация. Многобройни препратки към Pearl, вътрешното кодово име на Apple за Face ID и свързания с него хардуер, бяха забелязани във връзка с четвъртото поколение iPhone SE.

Apple работи и по собствен 5G модем с кодово име Sinope и използва iPhone SE 4 за тестване на новия хардуер. Според текущата информация новият модем се тества на iPhone SE 4 и производно на iPhone 15 Pro Max, известно като D84S. Първоначално се предвиждаше новият 5G модем да дебютира с линията iPhone 16, като бъде наличен в цялата гама. Според информация от нашите източници това вече може да не е така. Освен това Qualcomm наскоро публикува съобщение за пресата, в което се посочва, че компанията ще предоставя модеми за смартфони на Apple до 2026 г.

Предишни твърдения сочеха, че Apple разработва iPhone SE 4 изключително за тестване на модеми и че той не е предназначен за масово производство или пускане в продажба за широката общественост. Тази теория изглежда малко вероятна, тъй като не обяснява количеството усилия, вложени в цялостния дизайн на устройството, включително многобройните ревизии на гърбицата на камерата, както и промените в частите.

Ако iPhone SE 4 е бил предназначен изключително за тестване на модеми, това вероятно не би наложило промяна на дизайна на камерата или включването на бутон за действие. От прагматична гледна точка би било по-целесъобразно да се използват повторно съществуващите части с минимално количество модификации, както е направено с D84S.

Снимка: Unsplash

Виж още:  Apple направи компромис с охлаждането в стремежа си да създаде по-лек iPhone 15 Pro

 

Тагове: