Apple получи патент за виртуално позициониране на аудио, който може да постави основите на нов тип приложение с по-автентично звуково изживяване. Новият патент надгражда над предишен, който Apple регистрира наскоро и който позволява на потребителя да чуе къде в стаята се намират физически други хора през слушалки. Първият патент прави същото, но вече с вградените колонки на МaсBook.

Става въпрос за виртуална акустична система, която позволява на слушащия да чуе звука сякаш идва от различни места, а не от стационарните колонки. На практика с този ефект звукът може да се позиционира виртуално в пространството.

Подобна технология може да се използва за засилване усещането за присъствие – например ако слушате спортно предаване на живо. По аналогичен начин технологията може да се използва за по-добри конферентни разговори в света на бизнеса. Разбира се, най-широки изглеждат приложенията за развлекателни цели. Така например технологията може да се използва в игри, филми и сериали, за да могат потребителите да се потопят още повече в съответното приложение.

Виж още: Най-доброто от смартфоните през 2019 година

Тагове: