Ще стартираме тази новина със следното уточнение – никога в историята на PlayStation конзолите Sony не е използвала касетки, които да са съдържатели на конкретна игра. PS1 използваше CD-та като носител, PlayStation 2 – DVD. PlayStation 3 и PlayStation 4 от своя страна разчитаха на Blu-ray носители. Дори първата портативна конзола на компанията – PSP – работеше със специален формат, базиран на CD медията.

Практически последният джобен PlayStation – чудесно приетата от критиката, но лошо реализирана пазарно Vita, е единственият PlayStation хардуер, който е разчитал на касетки.

Именно заради споменатото по-горе последният патент на японците звучи адски любопитно.

Прочети още: Най-успешните технологични продукти, които през 2019 година са с музейна стойност

Sony Interactive Entertainment регистрира патент за PlayStation касетка, който породи множество спекулации. Включително и такава, според която на PlayStation 5 игрите ще се инсталират по алтернативен начин спрямо настоящите конзолни платформи на пазара.

Друг любопитен факт е, че патентът е регистриран в Instituto Nacional da Propriedade Industrial (INPI) в Бразилия.

Задължително трябва да допълним, че Sony вече обяви, че PlayStation 5 ще се възползва от Blu-ray носители с двоен капацитет (до 100 GB) спрямо настоящите двуслойни Blu-ray-ове, побиращи до 50 GB информация.

Надяваме се обаче Sony по-скоро да мисли за наследник на Vita и PSP, отколкото да увеличава производствените разходи на PS5 с добавянето на възможност за използване на касетки.

От друга страна няма ли да е яко да получим нова джобна конзола от Sony, използваща касетки, които са съвместими и с PlayStation 5?

Какво мислите?

Още от Play