Възможно е това да е годината на сгъваемия смартфон или поне годината на повече предложения в категорията. Според CNBC, Google планира да пусне първия си сгъваем смартфон преди пускането на следващия флагман Pixel 8. Възможно е да видим сгъваемия Pixel, който преди това изглеждаше отменен и непотвърдено възроден, още през юни.

CNBC се е сдобила с информация по въпроса чрез "вътрешни съобщения", които още сочат, че кодовото име на Pixel Fold е Felix и че той ще има "най-издръжливата панта". Предполага се, че Pixel Fold е водоустойчив и "джобен", което може да означава всичко, тъй като настоящият Samsung Galaxy Z Fold 4 също се продава като джобен, въпреки че е висок над 6 инча. Това наистина зависи от джоба ви.

В докладите на CNBC се казва, че Fold има 5.8-инчов екран отпред и се сгъва до 7.6-инчов екран отвътре, което се доближава до параметрите на Z Fold 4. Но с този по-къс преден панел, изглежда, потвърждава слуховете твърдящи, че това ще бъде "по-скъпо" излизане на пазара на сгъваеми устройства в сравнение с тясното, по-високо предложение на Samsung.

Pixel Fold би трябвало да тежи 283 грама, което е малко по-тежко от Fold на Samsung. Но отвътре има по-голяма батерия, която според изтеклите документи на Google трябва да издържи общо 24 часа употреба - съмнително твърдение предвид сравнително краткия живот на батерията на Pixel 7.

В доклада се казва, че отвътре има чип Tensor G2, който е същият процесор като в Pixel 7 и Pixel 7 Pro - и кой знае, може би дори в Pixel 7a, както ще разберем съвсем скоро. Както се очакваше, Pixel Fold би трябвало да е най-скъпият от линията смартфони Pixel - над 1700 долара. Той ще даде на потребителите в САЩ по-голям избор в категорията на сгъваемите смартфони, която досега беше доминирана в страната от Samsung.

Google I/O 2023 се очаква да бъде стартовата площадка за този нов за компанията форм-фактор. Компанията планира да предложи конкурентни стойности за размяна, за да убеди хората да изпробват сгъваемия форм-фактор. Освен това тя планира да включи в комплекта Pixel Watch, един от най-продаваните смарт часовници, базирани на Android.

Снимка: Unsplash

Виж още: Pixel 8 ще има 6.16-инчов екран, а Pixel 8 Pro ще се придържа към 6.7-инчов диагонал