Според нова информация Google работи върху ново устройство за проследяване, което да се конкурира с AirTag на Apple. Това не би било изненада, тъй като от 2021 г. Google включва ултра широколентова (UWB) свързаност в своите телефони от висок клас като Pixel 6 Pro и Pixel 7 Pro. Функцията се използваше при спорадични случаи като отключване на автомобил или изпращане на файлове до приятел, но явно гигантът възнамерява да открие повече приложения на UWB. Миналата година стана ясно, че компанията работи върху нов модел на NEST, при който UWB ще позволява на потребителите по-бързо прехвърляне на музика. Освен това от Google полагат доста усилия да развият приложението Find My Device.

Според популярния анализатор на тема Android Куба Войчеховски технологичният гигант се стреми да изгради своя собствена Finder Network, която да се конкурира с Apple AirTag и потенциално да направи UWB по-полезен на телефоните Pixel. Ето защо е съвсем очаквано Google да разработва свой собствен аксесоар за проследяване. Твърди се, че тракерът е в процес на разработка под кодовото име Grogu – препратка към популярната Star Wars поредица The Mandalorian, а като алтернативни имена се спрягат GR10 и Groguaudio. Подробности все още не се разкриват, но би трябвало именно екипът на Nest да е ангажиран с разработката. Едно от имената намеква, че може би устройството ще разполага с високоговорител.  
Както е известно, тракерите имат и някои тъмни страни, понеже доста често се използват за тайно проследяване и разкриването на местоположението на хора. Ето защо още миналата година от Google стартираха разработката Unfamiliar device alerts, която да позволява вашият телефон с Android да ви уведомява за всякакви тракери наблизо.  
Очаква се Grogu да се появи на пазара в края на тази или началото на следващата година, но все още всичко зависи от Google.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Има ли смисъл да поставите AirTag в багажа си, докато пътувате?

Тагове: