През последните няколко дни Wrapped for Instagram обикаля в челната класация на App Store, като е доста вероятно любопитството да надделее. Може и да виждате приятелите си онлайн да показват статистиките си в Wrapped, но преди да отидете и да се присъедините към "забавлението" за себе си, моля, първо помислете за следното.

Подобно на собствената система на Spotify "wrapped", която предлага поглед върху навиците ви за стрийминг на музика за цялата година, новото приложение Wrapped предлага поглед върху тенденциите в използването на Instagram.

Тя ви казва колко часа сте прекарали в Instagram през 2023 г., кои са най-добрите ви онлайн приятели, колко хора са ви блокирали и др. В реалния живот тези статистики не са особено точни и няма никакво обяснение за това как приложението прави тези изчисления.

За да засилим съмнението, редица потребители споделиха своите проблеми в Reddit и други социални платформи, като голяма част се опасяват, че това приложение събира данни за вход с цел кражба на данни и хакване на акаунти.

Когато стартирате приложението Wrapped за първи път, то ще ви помоли да свържете профила си в Instagram, като въведете данните си за вход. След като се удостоверите, то ви показва някои пикантни статистически данни за профила: "Вашите най-добри приятели за 2023", следвано от времето, прекарано в платформата. Приложението също така предоставя списък с три акаунта, които са разгледали профила ви, колко акаунта са направили скрийншот на публикациите ви и броя на потребителите, които са ви блокирали. Приложението твърди, че предлага по-подробна информация, но я крие зад платен абонамент за Diamond.

Говорейки за разработчика, изглежда, че Wrapped Labs няма онлайн присъствие. Уебсайтът, посочен в App Store, води до нефункциониращ уеб адрес. Друг подозрителен елемент тук е, че вместо специален уебсайт за приложението или за бизнеса на разработчика, има връзка към страница на Notion, която документира политиката за поверителност на приложението.

Ако това не е достатъчно доказателство, за да ви откаже от приложението Wrapped, Digital Trends получи този коментар от говорител на Meta, когато беше попитан за приложението:

"Това приложение нарушава нашите условия и ние помолихме Apple да го премахне от App Store".

Никога не е добра идея да свързвате приложение на трета страна с акаунта си в социалната мрежа. А когато това приложение е нещо като Instagram, където публикувате много лично съдържание, трябва да действате изключително предпазливо.

Снимки: Unsplash

Виж още: Galaxy S24 ще има пряк път до Instagram на най-видното място

Тагове: