Според официално съобщение Meta ще ви позволи да блокирате събирането на данни от Instagram в приложенията и уебсайтовете, които посещавате. Компанията казва, че разширява възможността за забрана на този вид проследяване в Instagram, като ви позволява да преглеждате кои компании споделят информация с Meta, да прекъснете определена дейност или да изчистите събраната информация. 
Вече можете да намерите тази функция, наречена Activity Off-Meta Technologies, в Центъра за акаунти на платформата. Преди това тя беше достъпна само за Facebook. Meta получава информация от уебсайтове на трети страни, които използват нейните бизнес инструменти, като например Meta Pixel, който проследява потребителите в интернет и позволява на Meta да показва персонализирани реклами в своите платформи. 
Meta обяви и няколко други функции, които ще се появят в Центъра за акаунти, включително начин за прехвърляне на снимки и видеоклипове от Instagram към други услуги. Не е ясно към кои конкретни услуги можете да прехвърляте информацията си, но Meta посочва пример за използване на услуга на трета страна за създаване и отпечатване на фотоалбум със снимки от Instagram.


Освен това вече можете да изтегляте информация едновременно от профилите си във Facebook и Instagram.  
Meta представи за първи път обновения Център за акаунти през януари, предлагайки централен център, който ви позволява да управлявате настройките на акаунтите си в Instagram, Facebook и Messenger. Компанията също така променя подхода си към рекламите, като предлага повече прозрачност относно причините, поради които виждате определени реклами, и стартира нова система за разпространение на реклами в отговор на твърденията, че тя позволява жилищна дискриминация. Meta се бори и с новите правила, които трябва да спазва в Европейския съюз, и може дори да направи силно таргетираните реклами избираеми в региона. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Съдебно решение позволява на тийнейджърите да съдят компании за пристрастяване към социалните мрежи