Макар че основният акцент на Meta Connect 2023 е Meta Quest 3, в годината на доминацията на AI подобна изява не може да бъде пренебрегната. Подобно на всички останали технологични компании в момента, Meta влага ресурси в изкуствения интелект и представи множество нови функции на ИИ, които ще се появят в нейните приложения и услуги през следващите няколко месеца. 


AI стикери на Meta 


Стикерите стават все по-интелигентни. И като че ли няма друго приложение, Meta представи стикери с изкуствен интелект, задвижвани от големия езиков модел на компанията Llama 2, както и от новия й модел за генериране на изображения Emu. Тези стикери работят като други генератори на изкуствен интелект: изпращате текстова заявка и софтуерът изработва множество стикери въз основа на вашата заявка. Стикерите ще бъдат налични в WhatsApp, Messenger, Instagram и Facebook Stories, а функцията ще бъде разпространена сред избрани потребители на английски език през следващия месец. 
AI редактиране на изображения 
Meta обяви и две нови функции за редактиране на изображения в Instagram с изкуствен интелект: Restyle и Backdrop. С функцията Restyle можете да поискате от изкуствения интелект да добави ефект към вашето изображение. Например можете да го помолите да направи изображението така, че да изглежда като нарисувано с акварел, или да конкретизирате искането си, например "колаж от списания и вестници, разкъсани краища", както предлага Meta. 
От друга страна, Backdrop заменя фона ви с какъвто поискате. Можете да поискате от Instagram да ви постави пред северното сияние или да ви заобиколи с кученца, а изкуственият интелект ще премахне оригиналния фон и ще го замени с генериран въз основа на тази заявка. 
Meta AI асистент  
Meta вече има собствен асистент с изкуствен интелект, подобен на ChatGPT, Bing Chat или Google Bard. Задвижван от Llama 2, Meta AI ще генерира отговори на вашите запитвания и ще има достъп до интернет благодарение на партньорството с Bing. Той може да генерира и изображения, което бързо се превръща в стандарт за всеки чатбот с изкуствен интелект. 
Ако досега сте използвали друг чатбот с изкуствен интелект, Meta AI няма да е нещо ново. Задавате му въпроси или отправяте искания, а той генерира отговор или извършва действие. Тъй като LLM по своята същност са несъвършени, тези резултати може да не са винаги точни, така че ще трябва да действате с повишено внимание. Новото при Meta AI обаче е начинът, по който той ще бъде интегриран в продуктите на Meta: ще го откриете в WhatsApp, Messenger, Instagram, а скоро и в умните очила Meta от Ray-Ban и Quest 3. 
AI чатботове за знаменитости 
Това е малко странно: в допълнение към Meta AI можете да изпращате съобщения на около 28 различни чатбота с изкуствен интелект в WhatsApp, Messenger и Instagram. За някои от тях Meta си е партнирала с няколко известни личности, за да създаде AI герои с лица, които може би ще разпознаете. Докато чатите, в ъгъла на прозореца ще виждате "видеоканал" на известния герой, като по някое време през следващата година се планира да бъде добавена гласова интеграция. Чатботовете с известни личности се разпространяват в САЩ от днес. 
 Сред избраните виждаме:  
    Чарли д'Амелио в ролята на Coco, любителка на танците 
    Крис Пол в ролята на Perry, професионален играч на голф, който ви помага да усъвършенствате удара си 
    Дуейн Уейд в ролята на Victor, триатлонист Ironman, който ви мотивира да бъдете най-доброто от себе си 
    Изи Адесаня в ролята на Luiz, блестящ перспективен състезател по ММА, който може да подкрепи думите си 
    Кендъл Дженър като Billie - спътница, която не се притеснява да се справи с проблема. 
    LaurDIY в ролята на Dylan, странен експерт по "Направи си сам" и занаяти и спътник на поколението Z 
    MrBeast в ролята на Zach, големия брат, който ще ви изпече, защото му пука 
    Наоми Осака в ролята на Tamika, обучаваща се Сейлор Сенши, обсебена от анимета 
    Парис Хилтън в ролята на Amber, вашата партньорка в разплитането на детективски загадки 
    Рейвън Рос в ролята на Angie, кралица на тренировките, която съчетава фитнеса с медитацията 
    Рой Чой като Max, опитен помощник-готвач за кулинарни съвети и трикове 
    Сам Кер в ролята на Sally, приятелка със свободен дух, която ще ви каже кога да си поемете дълбоко дъх 
    Снуп Дог в ролята на Dungeon Master, с когото можете сами да избирате приключенията си 
Том Брейди в ролята на Bru - мъдър спортен дебатьор, който не бие на очи 
AI студио 
И накрая, Meta планира да разшири AI studio, платформата на компанията за създаване на базирани на Meta изкуствени интелекти, за разработчици, фирми и създатели. Тази достъпност означава, че разработчиците ще могат да създават изкуствени интелекти от трети страни, които клиентите да използват в програмите на Meta, така че няма да останете само с каквито и да е продукти на Meta. 
Предприятията и създателите могат да правят същото, като създават представители на ИИ за собствените си марки и личности. А през следващата година Meta ще предложи възможности, за да позволи на всеки да опита силите си в създаването на ИИ. 

Снимки: Meta

Виж още: Планът за Instagram и Facebook без реклами може да струва на потребителите в ЕС 17 долара на месец