Учени от Нидерландия създадоха иновативен крилат дрон, който черпи вдъхновение от природата и се движи чрез "орографско издигане", подобно на птиците, които умеят майсторски да използват възходящи въздушни течения и контролирано спускане за придвижване във въздуха.

В контролирана среда на въздушен тунел този 1.5-килограмов птицеподобен дрон разчита на витлата си само за 0.25% от времето, през което се намира в неподвижно състояние, което е рязък контраст с 38%, обичайни за конвенционален полет.

За да постигне това, изследователският екип е разработил автономен алгоритъм, използващ набор от сензори, включително за въздушна скорост, GPS и камера. Тези сензори позволяват на безпилотния летателен апарат да се адаптира безпроблемно към променящите се условия на вятъра.

Въпреки че продължителността на полета не надхвърли 30 минути, дронът демонстрира ефективност и автономност, изисквайки минимална човешка намеса.

Въпреки това, за разлика от експериментите в аеродинамичния тунел, реалният свят е податлив на променливи ветрове, бури и дори тихи дни. Екипът все още не е намерил начин да тества летящите роботи в такива условия.

Въз основа на проучването такива безпилотни летателни апарати биха могли потенциално да се издигнат в области като наблюдение и разузнаване, тъй като могат да останат във въздуха за по-дълъг период от време и да покриват по-големи земни площи. Те биха се справили добре и с мисии за търсене и спасяване, опазване на дивата природа и почти всички други приложения, които изискват безпилотни летателни апарати да летят дълго време в чувствителна среда.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха хуманоиден робот, който може да пилотира самолет

 

Тагове: