Virgin Galactic току-що осъществи втората си търговска мисия, като в процеса на работа постави редица рекорди в областта на космическите полети.

Компанията стартира на 10 август своя полет Galactic 02, като изпрати шестима души в суборбиталното пространство и обратно. Четирима от тях бяха жени, с което се постави нов рекорд за най-много жени в един космически полет според Virgin Galactic. (През 2010 г. четири жени са били едновременно в околоземна орбита, но те са участвали в две различни мисии.)

Трима от тях бяха частни пътници, всеки от които проправи нова пътека в космическия туризъм. Сред тях е и първият дует майка-дъщеря (едната от които стана най-младият космически летец в историята), както и първата бивша олимпийска състезателка, достигнала последната граница.

"G 02 е полет за учебниците по история", заяви Сириша Бандла от Virgin Galactic, която достигна Космоса с компанията с полет през юли 2021 г., по време на уеб-предаването на изстрелването.

Virgin Galactic използва система за въздушно изстрелване, която се състои от шестместния космически самолет VSS Unity и двуфюзелажен самолет носител, наречен VMS Eve. Eve издига Unity на височина около 15 000 метра, след което пуска космическия самолет, който запалва ракетния си двигател, за да се издигне в суборбиталното пространство.

Eve излетя от космодрума "Америка" в Ню Мексико и пусна Unity около 45 минути по-късно. Космическият самолет достигна максимална скорост от Mach 3 на Galactic-02 - три пъти по-висока от скоростта на звука - и максимална височина от 88.5 км, преди да се върне обратно на Земята.

Екипажът на Galactic 02, както и всички пътници на Unity изпитаха няколко минути безтегловност и видяха извивката на Земята на фона на черния Космос.

Билетът за пътуване с космическия самолет в момента струва 450 000 долара. Двама от тримата частни пътници на Galactic 02 обаче не са си платили сами. Кийша Шахаф, която е родена и израснала в карибската държава Антигуа и Барбуда, спечели място по време на конкурс за набиране на средства, организиран от Virgin Galactic и Space for Humanity - организация с нестопанска цел, която има за цел да направи Космоса достъпен за по-широк кръг от хора.

Победата на Шахаф ѝ осигури два билета, а втория тя подари на 18-годишната си дъщеря Анастасия Майерс, която учи философия и физика в университета в Абърдийн, Обединеното кралство. В допълнение към постижението "майка-дъщеря в Космоса" дуетът стана първата жена от карибска нация, достигнала до Космоса, припомня Virgin Galactic. Майерс е най-младият човек, достигнал до Космоса. Предишният рекорд се държеше от Оливър Демен, който също беше на 18 години, когато през юли 2021 г. излетя в суборбиталното пространство с Blue Origin на Джеф Безос.

Снимка: Virgin Galactic

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck