Един от най-големите врагове на смартфон батериите са дисплеите. Модата днес е те да стават все по-големи и по-ярки. Това означава, че се консумира и повече енергия. Екип от Imperial College London разработва технология, която ще позволи на OLED панелите да излъчват поляризирана светлина.

Какво означава това? Дисплеите често имат филтри, които редуцират странични блясъци (като слънцето например), за да се вижда по-добре съдържанието на екрана. Процесът обаче работи в двете посоки. Блокира други източници, а също така и не допуска част от светлината на дисплея, което значи, че тя се превръща в просто загубена енергия. Чрез създаването на OLED панел, който да излъчва поляризирана светлина, поляризиращият филтър ще пропуска 100% от нея, но в същото време ще блокира други външни светлинни източници.

Засега това е само проучване, което е далеч от имплементиране в масова продукция. Когато (ако) е готова тази технология, тя би могла да намери приложение в широк спектър от продукти. Телефони, телевизори, смарт часовници и гривни, всички тези устройства могат почти да удвоят производителността си, понеже няма да се губи излъчваната светлина.

Вижте още: Apple прави лаптопи и таблети с OLED екрани, за да компенсира iPhone продажбите