Широко известно е, че въпреки стрийминг услугите пиратството на съдържание продължава да се вихри с все сила. Всяка държава си има свои собствени неписани правила, според които взема индивидуални решения относно сайтовете, заобикалящи правилата отново и отново. Изненадващата новина за поредната разбита пиратска мрежа този път идва от Италия. Преди броени дни полицията там съобщи, че е отбелязала исторически успех относно най-голямата мрежа в страната за пиратство на онлайн телевизия, която представлява 70% от нелегалния стрийминг в цялата страна. Продължавайки в цифри, мрежата е имала повече от 900 000 потребители, всеки от които обикновено е плащал по 10 евро на месец за достъп до филми, футболни мачове и друго съдържание от различни платформи. При такава база не можем да кажем, че това е било точно тайна, а и услугите ѝ са били рекламирани в Telegram и други социални мрежи.

Както можете и сами да си направите сметката, месечно са били генерирани около 10 милиона евро, а замесените лица са били базирани във Великобритания, Германия и Тунис. Те са били разследвани още за различни престъпления, включително членство в международна престъпна организация, пране на пари, измамно прехвърляне на активи, фалшифициране на лични документи и представяне под чужда самоличност. 
Като че ли за да е още по-интригуващо, разследването е водено от прокурори в Катания, Сицилия, а направените конфискации са били предимно в градове в южната част на Италия.  
Доста публични личности изказаха благодарности на полицията - като например ръководителят на Серия А Луиджи де Сиерво и изпълнителният директор на Sky Italia Андреа Дуилио. Други 900 000 обаче едва ли са толкова ентусиазирани, особено след като миналата година при друга акция полицията блокира 1.5 милиона потребители, които стриймвали нелегално от Netflix, Comcast и Mediaset.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Лондон ще сканира всички свързани с интернет устройства в търсене на уязвимости