Palm OS се завръща, един вид. Благодарение на интернет архива вече можете да заредите пакет от 569 – и все повече – приложения от златния век на Personal Data Assistant устройствата. Въпреки че в момента това е само предварително стартиране, защото на много игри липсват описания или ръководства, важността на това, което се случва тук, е огромна. Това е каталог от стотици приложения и игри, които бихме си помислили, че са напълно изгубени в мъглата на времето.

Ето историята накратко: Palm и Palmpilot са легендарни устройства, които бяха компютри за джоба ви – техните създатели ги нарекоха Personal Data Assistants или PDA. Това бяха смартфони преди смартфоните или „оригиналните смартфони“, ако предпочитате: устройства за стартиране на приложения за производителност и организация на бизнеса от самите потребители.

За да емулира приложенията на Palm, архивът всъщност зарежда цялата Palm OS, софтуера, който управлява ранните смарт устройства. Джейсън Скот, архивист и историк, който стои зад проекта, каза пред The ​​Verge, че са били необходими само шест месеца, за да стартира емулаторът CloudPilot и да работи в архива. Очевидно на дневен ред са големи благодарности на CloudPilot, POSE и разработчиците на Copilot за ангажимента по проекта.

Ако искате да прекарате няколко часа в някои класически прахосници на време от края на 90-те, бихме препоръчали да отскочите направо до архива на игрите PalmPilot. Там има много добри неща като Space Trader: възхитително проста космическа симулация за опит да станете баснословно богати и да си купите планета, на която да се пенсионирате.

Снимка: Wikipedia

Виж още: Учените декодираха писмо на Карл V, написано преди почти пет века