Почти пет века са били необходими на света, за да декодира писмо, написано от императора на Свещената римска империя Карл V. Тайно кодираното писмо разкрива значителните притеснения на най-могъщия човек в ренесансова Европа по време на ера на религиозни и стратегически конфликти. Според информацията на библиотеката Станислас в Нанси, Франция, учените най-накрая са успели да декодират съобщението че Карл V се страхува от опит за убийство от италиански наемник и дава приоритет на отношенията си с френския крал Франсоа I. Писмото, по което е било работено, се състои от три страници, изписани с обикновен шрифт в комбинация с мистериозен код от около 120 криптирани символа и някои пасажи на френски. То е било забравено в мазето на библиотеката, но след като по време на вечеря френският криптограф Сесил Пиеро чула слух за мистериозния исторически документ, тя не се стърпяла да го открие и да се справи с декодирането му. Първоначално Пиеро дала име на всички символи и заредила импровизираната азбука в Python, но това не й помогнало да отключи мистериозния език. 

Пиеро и нейният екип, който включва френските криптографи Пиерик Годри и Пол Цимерман и историка Камил Дезенкло, продължили да работят месеци наред, преминавайки през странната писменост, изобретена от император Чарлз, идентифицирайки букви примамки и получавайки доказателства за своето проникновение. 
Екипът все още не е готов с пълния превод, но идентифицираните теми разкриват безценен поглед върху мисленето на една гигантска фигура в повратна точка в историята на Европа. 
Карл V е управлявал обширна европейска територия, включително Испания, Южна Италия, Нидерландия, Централна Европа и големи части от наскоро откритите Америки. 
Писмото, изпратено от императора до неговия посланик във френския кралски двор, е написано на трескавия фон на континенталните войни и религиозния конфликт между католици и протестанти, което означава, че е от съществено значение да можете да общувате тайно и да не разкривате никаква ценна информация на любопитни погледи.  

Снимки: Stanislas Library 

Виж още: Шумът в градовете накара птиците да запеят друга песен