iPhone 14 и ‌iPhone 14‌ Plus отчитат „лоши“ резултати при предварителни поръчки, което показва, че позиционирането на двата нови стандартни модела от Apple може да се е провалило според анализатора Минг-Чи Куо.

В последната си публикация в Medium Куо обясни, че iPhone 14 Pro и ‌iPhone 14 Pro‌ Max са регистрирали „неутрални“ и „добри“ резултати при предварителна поръчка в сравнение с iPhone 13 Pro и ‌iPhone 13 Pro‌ Max. Времето за изчакване на доставка от повече от четири седмици може да означава добро търсене на новите устройства от висок клас. Очевидно е „неясно“ дали Apple ще увеличи прогнозите за доставки на своите модели Pro, но има „нарастващ“ шанс да намали поръчките на ‌iPhone 14‌ и ‌iPhone 14‌ Plus, които в момента представляват около 45% от цялата гама на продажбите.

Очаква се ‌iPhone 14‌ и ‌iPhone 14‌ Plus да бъдат на склад в магазините на дребно на датите на пускане на пазара, „отразявайки слабото търсене“. Според Куо в сегашния си вид резултатите от предварителните поръчки за ‌iPhone 14‌ и ‌iPhone 14‌ Plus са по-лоши от тези на третото поколение iPhone SE и iPhone 13 mini. Той отбеляза, че Apple е намалила поръчките както на ‌iPhone SE‌ от трето поколение, така и на ‌iPhone 13‌ mini през първата половина на 2022 г. поради ниското търсене.

Ако търсенето на двата стандартни модела не се подобри, Apple може да намали поръчките за ‌iPhone 14‌ и ‌iPhone 14‌ Plus още през ноември. В резултат на това доставчиците, които не са основни бенефициенти на моделите ‌iPhone 14 Pro‌ на Apple, вероятно ще отчетат началото на намаляващи приходи през септември и октомври.

По-специално за ‌iPhone 14‌ Plus „резултатът от предварителната поръчка е значително по-нисък от очаквания“. Като модел, който на практика замества „мини“ форм фактора в най-новата линия на iPhone, и предвид, че сега 6.1-инчовият и 6.7-инчовият размер на дисплея са единствените опции, Куо коментира, че „стратегията на Apple за продуктово сегментиране за стандартните модели се проваля тази година“.

И четирите модела ‌iPhone 14‌ бяха обявени от Apple миналата седмица и са налични за предварителна поръчка от 9 септември. ‌iPhone 14‌, ‌iPhone 14 Pro‌ и ‌iPhone 14 Pro‌ Max са настроени да бъдат пуснати на пазара в петък, 16 септември, а ‌iPhone 14‌ Plus ще стартира в петък, 7 октомври.

Снимка: Apple

Виж още: iPhone 14: (р)еволюция, която мнозина няма да искат да пропуснат

 

Тагове: