Ежегодно след обявяването на новата серия iPhone от Apple следва период на обсъждане и сравняване на най-различни детайли - съпоставка с предходни модели или пък между самите устройства от генерацията. Не на последно място идва и финансовата част - би трябвало цената да е еднаква навсякъде по света, но всички знаем, че това никога не се случва.  
Години наред Бразилия грабваше приза за най-скъпи iPhone в света - тенденцията се запази и при iPhone 12, iPhone 13 и дори iPhone SE от трето поколение. Според проучване на Nukeni, споделено от 9to5Mac, тази година ситуацията се е променила и Турция вече има най-скъпия iPhone 14 в света. Всяка година Nukeni актуализира своята класация въз основа на цените на iPhone, получени от уебсайтовете на Apple в различните държави. Цените варират в зависимост от местната валута и най-важното - в зависимост местните данъци. Проучването отбелязва, че има някои неотчетени вариации като например различните цени в отделните щати и провинции на САЩ и Канада, но те не са от особено голямо значение, защото Турция с право си е спечелила първото място. И така, какви са измеренията? Вземайки iPhone 14 Pro 128GB за пример: цената му (превалутирана) в Турция се равнява на 2193.15 щатски долара; в Бразилия - 1823.19 долара. Широко известен факт е че, цената на устройството в САЩ е 999 долара (без местните такси). Както се вижда - разликата е прекалено осезаема, за да бъде подмината. Други страни, в които закупуването на iPhone 14 е супер скъпо, са Индия, Унгария и Полша. 

Ситуацията е сходна и с базовия модел на iPhone 14, като цената от 829 долара в САЩ нараства до 1699.68 в Турция. Множество фактори отговарят за това разминаване - например фактът, че Турция е изправена пред тежка икономическа криза с инфлация, която надхвърли 80% за първи път от повече от 20 години. Още през 2021 г. Apple спря продажбите на продукти в Турция поради загубата на местната валута с 15% от стойността й спрямо долара за броени часове. След като продажбите в Турция се възобновиха, Apple увеличи цената на своите продукти с 25%. Цените и абонаментите в App Store също са увеличени в страната поради срива на местната валута. 
Все пак Бразилия не трябва да тъжи - най-новите безжични слушалки на Apple AirPods Pro 2 ще се предлагат на територията й срещу 504.87 долара. За сравнение, в САЩ те ще струват 249 долара, а в Хонконг - 235 долара. Турция не попада в никоя от крайностите в тази категория и слушалките ще се предлагат срещу едва 296.13 долара.  
Други страни също са изправени пред повишения на цените - след вчерашните съобщения Apple тихо повиши цените на продуктите си в други европейски държави. Например третото поколение iPhone SE вместо за 419 паунда вече се продава за 449 паунда в Обединеното кралство. И еврото, и паундът губят стойност поради вътрешни и външни проблеми като войната в Украйна, което кара компании като Apple да коригират цените си, за да компенсират по-слабата валута. 

Снимки: Apple

Виж още: Резултатът на iPhone 14 Pro в Geekbench показва скромно подобрение спрямо iPhone 13 Pro