Компютърните чипове са по-важни от петрола и газа. Така казва не друг, а Пат Гелсингер, главен изпълнителен директор на Intel. Говорейки пред CNN, докато присъства на Световния икономически форум в Давос, Гелсингер обясни защо компютърните чипове са определящата технология на нашето време.

„Геополитиката се определя от това къде са петролните запаси през последните пет десетилетия. През следващите няколко десетилетия къде са фабриките за процесори ще е по-важно“, продължава Гелсингер, „защото всеки аспект от човешкото съществуване става по-дигитален. Всичко цифрово работи на полупроводници“.

Да, тези малки чипове във вашия компютър са новото геополитическо бойно поле.

Той също така подчерта, че проблемите с веригата за доставки по време на пандемията и след нахлуването на Русия в Украйна са били огромен сигнал за събуждане и поиска незабавни действия. „Трябва да преминем от „точно навреме“ към „за всеки случай“. Имаме нужда от устойчивост“, смята той.

Най-неотложният проблем поне от гледна точка на западните сили е настоящият дисбаланс в производството на чипове, като Азия и Тайван по-специално доминират на пазара. И САЩ, и ЕС се опитват да се справят с това с нова политика и инвестиционни инициативи. Но колко „лош“ е дисбалансът на доставките на чипове и колко скоро може да бъде коригиран?

Гелсингер наскоро заяви, че САЩ и ЕС, взети заедно, могат да достигнат производството на Азия в рамките на 10 години. Понастоящем САЩ и ЕС представляват 20% от световното производство на чипове, като Китай, Япония, Южна Корея и Тайван са останалите 80%. Голяма част от тази промяна всъщност ще бъде постигната от азиатски компании, отварящи фабрики за чипове в САЩ и ЕС като новата фабрика на TSMC в Аризона. Samsung и SK Hynix също разширяват производствения си капацитет в САЩ.

В ЕС Европейската комисия се стреми да удвои своя дял от глобалния капацитет от 10% днес на 20% до 2030 г.

Въпреки това, както САЩ и ЕС планират драстично да подобрят ресурсите си за производство на чипове, така е и с Япония. Според Digitimes Япония планира да разшири капацитета на вътрешните си фабрики от сегашната 40nm технология до 2nm до 2027 г.

Въздействието на всичко това върху компютърните игри може би е доста малко. Но ако не друго, това трябва да помогне да се гарантира, че хардуерът за игри продължава да се подобрява. Текущото състояние на нещата например с напредъка на GPU технологиите е, че те са силно зависими от една компания в Тайван - TSMC - и това създава изключително несигурно бъдеще.

Ако авангардни чипове бяха произвеждани в САЩ и ЕС, не само предлагането щеше да е по-сигурно, но и пазарната конкуренция щеше да е по-здравословна и цените също биха били малко по-приемливи.

Снимка: Unsplash

Виж още: WiFi сигналът може да ни помогне да засичаме хора въпреки стените