Предвид бързата еволюция на системите за чатботове с изкуствен интелект като Chat-GPT, VALL-E и BlenderBot 3 и техните нарастващи способности да генерират текст наравно с човешки писатели, роботите, които идват да поемат работата ви по писане, се превръщат в реална заплаха. В популярния новинарски сайт CNET това очевидно вече се случва.

В сряда The Byte съобщи, че популярният технологичен сайт изглежда е използвал „технология за автоматизация“, за да произведе поредица от публикации с финансови разяснения, започващи през ноември 2022 г. под името на CNET Money Staff. Едва след като щракнете върху авторския ред, сайтът разкрива, че „тази статия е генерирана с помощта на технология за автоматизация и е старателно редактирана и проверена от редактор от нашия редакционен персонал“.

Онлайн търговецът Гаел Бретон първо маркира съдържанието в сряда в Twitter. Общо технологичният сайт създаде 73 такива публикации от миналия ноември на теми като „Трябва ли да посегнете на ранен CD за по-добра цена?“ или „Какво е Zelle и как работи?“. Тъй като новините за дейността му излязоха в началото на деня, CNET впоследствие свали биографичната страница на CNET Money Staff, както и премахна „Персонал“ от множество публикации, които бяха написани по този начин.

Използването на текстови генератори понастоящем не е широко разпространена практика в журналистическата сфера, но издания като Associated Press и Washington Post ги използват за различни копирайтинг задачи от ниско ниво – последните ги използват, за да пишат за гимназиален футбол и също толкова маловажните Олимпийски игри Рио 2016. Но обикновено, когато дадена медия направи фундаментална промяна в работата на своята редакция като тази, тя обикновено изпраща съобщение за пресата или прави съобщение в социалните мрежи. Не изглежда, че CNET е направила някакво публично изказване, че тази програма съществува, извън падащия прозорец за обяснение.

Разликата в качеството между системата на CNET и AP е огромна. AP системата е на практика сливане на материали, което вкарва конкретни части от данни в предварително форматирани празни материали за ежедневни публикации и други силно повтарящи се журналистически задачи. Системата на CNET от друга страна изглежда много по-комплексна и е способна да съставя дълги постове за обяснение на сложни финансови концепции – доста по-адекватно, отколкото това, с което AP се занимава.

Снимка: Unsplash

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: