Google Drive вероятно е де факто стандартното приложение, на което много потребители на акаунти в Android и Google разчитат за съхранение в облака. Предвид докладите за това, че Google неправилно блокира хората от техните акаунти и компанията печели по-голямата част от парите си въз основа на персонализирани реклами, все пак може да помислите за преминаване към услуга, която се грижи повече за поверителността. Това е мястото, където алтернативата с отворен код Proton Drive иска да влезе: най-новата услуга, стартирана от компанията за поверителност Proton, най-известна с Proton VPN и Proton Mail.

Proton Drive е наличен в бета-версия от 2020 г. и натрупа почти половин милион тестери през този период, като обемът на качване се увеличи десетократно през последното тримесечие. Услугата е част от пакета приложения на Proton, който включва Proton Mail, Proton VPN и Proton Calendar – по същество компанията иска да изгради ориентирана към поверителността алтернатива с отворен код на основните услуги на Google.

Proton е компания със седалище в Швейцария, която има едни от най-строгите закони за поверителност в света. Всички данни, които съхранявате в Proton Drive и други услуги на Proton, са криптирани от край до край с криптографски подписи на всички файлове и папки. Компанията също така прави услугите си с отворен код, позволявайки на всеки да провери колко добре работи нейната защита на поверителността.

В допълнение към стартирането на уеб приложението Proton Drive в стабилна версия компанията също така предлага собствено приложение за Android в бета-версия. Колкото и изпипано да изглежда уеб приложението днес, компанията все още не е пуснала приложение за синхронизиране на работния плот. Proton също така не предлага никакви вградени инструменти за редактиране на документи или изображения на Office, така че ще откриете, че качвате и изтегляте файлове многократно. Вероятно компанията има функции като тази, планирани за бъдещето, но точно сега ще трябва да заобиколите някои компромиси, за да получите предимствата на поверителността на Proton.

Proton Drive и останалата част от пакета на Proton се предлагат безплатно в основна версия с общо 1 GB място за съхранение в Mail и Calendar. Има различни налични нива в зависимост от вашите нужди с версия Drive Plus за 4 долара на месец с 200 GB място за съхранение и 10 долара Proton Unlimited план с 500 GB място за съхранение и повече екстри за другите приложения на Proton. И двата плана се плащат годишно, въпреки че можете да изберете месечен абонамент съответно на 5 и 12 долара, ако предпочитате.

Стабилното издание на Drive идва само няколко месеца след голямото ребрандиране на ProtonMail само на Proton, което обединява всичките му услуги под един покрив. Новото име показва по-ясно, че компанията предлага повече от просто имейл услуга, а също и амбициите ѝ да се разрасне отвъд обикновените имейли.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google Tensor G2 носи и добри, и лоши новини